Japanci najavili proleće

U Japanu postoji niz festivala i običaja koji se povezuju sa srećom, zdravljem i blagostanjem. Jedan od njih kojim se na neobičan način priziva proleće, održava se već petsto godina.

U ritualu starom više od pola milenijuma, oko 10.000 Japanaca, obučenih samo u tradicionalne pojaseve, prvo su morali da prođu kroz ledenu vodu kako bi se pročistili, a potom su se nadmetali za srećne drvene talismane.

„Jednom godišnje, u najhladnijem periodu februara, omotamo se samo krpom i sve podnosimo muški. To je značaj ovog događaja i zato i dalje učestvujem“, kaže Jasušiko Tokujama.

Tradicija se uči i prenosi, tako da su uz starije i mladi učesnici.

„Kaže se da će posle ovog stići proleće. Mislim da će od sutra vreme biti toplo. Doći će i proleće i dobra sreća“, predviđa Jasušiko.

Vrhunac celodnevnog festivala nastupa u večernjim satima, kada se svetla ugase, a sveštenik među učesnike baci snopove grančica i dva srećna štapa.

Guranje je trajalo i duže od pola sata, jer su se svi učesnici trudili da baš oni pronađu ove simbole dobre sreće i blagostanja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво