Ko pali svetlo u gradu duhova

Nedaleko od granice između Kanade i Aljaske nalazi se Kitsolt – grad duhova. Osnovali su ga rudari 1979, da bi ubrzo bio preplavljen doseljenicima, ali su ga onda svi napustili. Danas je najčistiji napušteni grad na svetu.

Grad je nastao pored rudnika molibdena i, baš kada su rudari pomislili da su našli sreću u toj planinskoj lepotici, cena molibdena je počela da pada, pa su svi stanovnici, njih oko 1.200, napustili grad.

A bilo je izgrađeno više od stotinu porodičnih kuća. Ne samo to, i moderna bolnica, tržni centar, restorani, banke, pošta, pab, bazen, biblioteka i dva rekreaciona centra sa saunama i pozorištem.

Kablovska televizija i telefonske linije bile su postavljene pod zemlju. Grad je imao najsavremenije postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i najčistiju tekuću vodu u provinciji.

Iz ekonomskih razloga, rudnik je zatvoren, a poslednja porodica napustila je grad 1982. godine, jer eksploatacija rude molibdena nije više bila isplativa.

Kitsolt zbog ekonomske krize postaje grad duhova, jeste napušten, ali ne i zapušten: ulične svetiljke i dalje rade, travnjaci su uređeni i trava je pokošena.

Danas grad pripada američkom preduzetniku Krišnanu Sadantiranu, koji ga je 2005. godine kupio za sedam miliona dolara. Uložio je više od 25 miliona dolara za održavanje grada, gde planira da eksplatiše prirodni gas. Naime, želi da pretvori Kitsolt u središte industrije prirodnog gasa Britanske Kolumbije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво