Život u muzeju u Barseloni

Kameno brdo koje su napravili ljudi je jedna od turističkih atrakcija Barselone. Delo čuvenog katalonskog arhitekte, Antonija Gaudija, danas je muzej, ali i stambena zgrada.

Da bi ušli u Kuću Mila (Casa Milà) turisti plaćaju 22 evra. Ali ne i Ana Viladomiu, koja u zgradi, koju godišnje poseti milion turista, živi više od 30 godina. Nekada sa susprugom i ćerkama, danas sama.

„Na početku su me nervirali toliki turisti, pogotovo na ulazu. Morala sam da se guram sa ljudima, sa sve torbama i malom decom. Sada, prija mi društvo obezbeđenja, hostesa i posetilaca“, priča spisateljica Ana Viladomiu.

Ipak, privatnosti nema. Njen život, društvo, raspoloženje, pa i ono što kuva pred očima je javnosti. Jednom je, zbog malo više dima prilikom spremanja šnicli, u njen deo uletela cela vatrogasana ekipa. 

Ana se pita šta će biti sa kućom kada ni ona više ne bude ovde. Do sada, u takvim situacijama, stanovi su se pretvarali u kancelarije.

Kuća Mila izgrađena je početkom 20. veka, u stilu katalonskog modernizma. Nalazi se u samom centru Barselone. Jedno je od ključnih dela arhitekte Antonija Gaudija. Dobila je naziv La Pedrera, što na katalonskom znači kamenolom, zbog svoje nepravilne kamene fasade koja izgleda kao prirodna kamena litica.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво