Naši kuvari olimpijci već prvog dana osvojili dve medalje

Srbija ima svoje predstavnike i na Kulinarskoj olimpijadi „IKA 2020“ u Štutgartu na kojoj se takmiči oko 2.000 kuvara iz više od šezdeset zemalja sveta. Posle prvog dana takmičenja, naši kuvari imaju dve medalje.

Srpski tim, sa prosečnom starošću od 22 godine, na Kulinarskoj olimpijadi u Štutgartu  proslavio je svoju prvu bronzanu medalju, ali i pobrao velike simpatije i posetilaca i sudija, najvećeg svetskog takmičenja kulinara.

„Vrlo sam zadovoljan uspehom koji smo ostvarili. Nije mali uspeh, ali se treba boriti za više i možemo više i trudićemo se sledeći put da ostvarimo bolje rezultate nego sada“, obećava naš reprezentativac Uroš Bolić.

Priča o osvajačima medalja obično počinje od kraja, jer samo oni znaju koliko su truda i neprospavanih noći uložili u svaki zalogaj i detalj na njemu.

U potragu za namirnicama krenuli su tri dana uoči takmičenja. Posle obimne potrage, u kuhinju su stigli sa oko 50 kilograma u kesama. Od tada je sve na njima i njihovim trenerima.

„Namirnice koje smo birali za ovo takmičenje  tražili smona svim mestima da budu što kvalitetnije, jer sa njima radimo neobične tehnike, predstavljamo neke novitete“, naglašava Jovan Tomović.

„Namirnice čuvamo na specifičnim temperaturama. Nešto se čuva u dubokom minusu, a nešto čuvamo na temperaturi frižidera. Veoma je važno i da te namirnice koje se čuvaju na toplom da temperatura u sobama bude odgovarajuća“, napominje Marko Komatina.

Na dan takmičenja mladi tim je pripremljenu hranu postavio na sto koji je za ovu priliki imao motive vinčanske kulture. Potom je na scenu stupio sudijski kolegijum. Ponavljanje namirnica, oblika i boja na tanjirima nije bilo dozvoljeno.

„Osećam se fantastično. Završili smo ceo sto. Dobili smo bronzanu medalju. Jako je bilo naporno poslednjih šest meseci, napornih treninga svaki vikend“, navodi Ivan Čimburović.

Drugu medalju za Srbiju osvojio je Aleksa Sušić u pojedinačnoj konkurenciji. Sudijama se posebno dopao raznovrsnost oblika i boja našeg dvadesetjednogodišnjaka.

„Bronzana medalja, ne znam šta da kažem, vidi se po meni trema. Prezadovoljni, srećni. Uvek može bolje, ali, kaže mladi kuvar, osvajač bronzane medalje.

Posle nekoliko sati bundeva u rukama Aleksandra Keljanovića izgleda dovoljno dobro da se u utorak nađe u finalu u disciplini karving.

„Imam veliku čast da se takmičim sa najvećim majstorima sveta rame uz rame. Nadam se da ćemo ostvariti još bolje rezultate“, očekuje Aleksandar.

Opredeljenje „Junior čif tima“ je da šansu pruža veoma mladim kuvarima koji na takmičenjima sa najboljima ubrzano napreduju. Da je ta odluka ispravna, govori podatak da su bronze iz Štutgarta peta i šesta medalja sa poslednja četiri najveća svetska takmičenja.

„Ovo je jedno od najprestižnijih takmičenja na svetu, gde se mi takmičimo u kontinuitetu i pravimo rezultat. Sjajno organizovano i prijatno smo iznenađeni“, ističe Aleksandar Tošić iz "Serbia Chef Teama".

Lekcije iz Baden-Virtenberga naši talenti već su dodali na listu omiljenih recepata. Veliki uspeh ostvarili su mladi srpski kulinari na Olimpijadi u Štutgartu. S jedne strane, stekli su ogromno međunarodno iskustvo koje će u narednim godinama, nema sumnje, pretvoriti u veliki uspeh. S druge strane, videli su koliko sitni detalji prave veliku razliku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво