Upoznajte lepote iranske kaligrafije

Istaknuti iranski kaligraf i profesor na Teheranskom univerzitetu Mohsen Ebrahimi gost je Kulturnog centra Irana i Beograda. Na izložbi „Iranska kaligrafija“ u Biblioteci grada posetioci su imali priliku da vide njegove radove na kojima su predstavljena dva stila lepog pisanja. Tokom izložbe profesor je za sve zainteresovane držao radionice.

Bez književnosti, kaligraf ne bi imao šta da piše, bez kaligrafije, književnost bi bila bleda, kaže vrhunski majstor iranske kaligrafije Mohsen Ebrahimi. Iranci su jedini narod koji za svaku priliku ili namenu ima posebnu kaligrafiju, za arhitekturu i religiozne objekte, za zaljubljene, ili za poeziju.

„Mi govorimo dva jezika – pisani i verbalni. Svaki čovek želi da na najbolji način koristi reči, koje upućuje drugima. Kao što želi lepo da priča, tako želi lepo i da piše. I tu na scenu stupa kaligrafija“, istakao je Mohsen Ebrahimi, kaligraf i profesor na Univerzitetu u Teheranu.

U Iranu kaligrafija se kao poseban predmet uči u osnovnim i srednjim školama, da bi učenici imali lep rukopis. Oni kasnije na Univerzitetu imaju mogućnost da se usavršavaju ako to žele.

„Na Univerzitetu postoji smer za kaligrafiju, gde studenti stiču stručna znanja. Veliko je interesovanje mladih za ovu vrstu umetnosti, ali samo od njihove volje i strpljenja zavisi da li će uspeti da studije privedu do kraja“, objašnjava Ebrahimi.

Profesor na Univerzitetu u Teheranu Mohsen Ebrahimi studentima predaje tri stila kaligrafije – nastalik, nastalik šekaste i mo ala, za koji kaže da mu najviše odgovara zbog forme izduženih slova. Nastao je pre dvadesetak godina i znači uzvišeni.

„Mo ala je najbolji stil, zaljubio sam se u njega jer se zasniva na subjektivnoj interpretaciji. Pruža mogućnost da se koristi pun potencijal kaligrafskog pera, i da se stvara kontrast u debljini linije“, precizirao je profesor iranske kaligrafije.

Iranski kaligraf i profesor Mohsen Ebrahimi po drugi put je u Beogradu. I ovog puta otkrivao je zainteresovanim građanima i studentima persijskog jezika na Filološkom fakultetu tajne lepog pisanja. Za uspomenu, ispisivao je mo ala stilom reči po njihovoj želji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво