Pođite u tri-de turu Petrovaradinskom tvrđavom

Petrovaradinsku tvrđavu od danas je moguće posetiti iz svih delova sveta, kroz jedinstvenu tri-de virtuelnu turu. Posetioce kroz istoriju tog spomenika kulture, vodi član čuvenog arhivskog odeljenja u „Državnom poslu“ Dragan Torbica, odnosno Nikola Škorić.

Sajdžija „pod gasom“ objasniće vam zašto se jedan od simbola grada zove Pijani sat, ali upoznaće vas i sa izgradnjom Tvrđave, njenom obnovom, borbadovanjem Novog Sada, Legendama o ali i mačkama i njenim osvajačima.

„Oooo, merhaba raja. Merhaba. Š'a ima. Evo sad je ovo sve naše. Takvo vam je vrijeme“, priča jedan od vodiča-likova kroz tri-de šetnju Petrovaradinskom tvrđavom. 

„Istorija su priče. To je kod nas malo postalo već deplasirano. Pošto je ovde teško istorijsko breme na ovim prostorima, ali istorija bi trebalo da su lepe priče, da bi deci bilo zanimljivo“, kaže Nikola Škorić, vodič kroz virtuelnu turu.

Pored šetnje kroz istoriju, posetioci u noćnoj turi mogu da vide i snimke sa festivala „Egzit“.

„Naša ideja je bila da Petrovaradinsku tvrđavu predstavimo mladim generacijama i turistima koji dolaze na jedan novi i zanimljiv, efektan način. Kroz kratke informacije, kroz dobar video, kroz kreativnu poruku, jer u današnje vreme kada su ljudi prebombardovani informacijama jedino na taj način možete doći do nekog posetioca, do nekog turiste“, objašnjava Ivan Petrović, predsednik UO „Egzit fondacije“.

„Šta da vam kažem ljudi. Sve je centurion bio u pravu. I da će doći ti Sloveni i Huni i Avari i ko sve ne. I naravno mi Rimljani smo pukli, što bi vi rekli vašim modernim jezikom“, kaže vodič iz daleke prošlosti.

„Kada vi jednom savremenom tehnologijom prezentujete kulturno dobro i to tako taksativno u tri-de varijanti, time ste otvorili vrata i prozore i komunikaciju sa milionima potencijalnih turista. Onaj ko ništa ne zna o Tvrđavi, preko toga će naučiti“, navodi Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novi Sad.

Virtuelna tura je dostupna na internet adresi petrovaradin.exitfondacija.org i deo je projekta prekogranične saradnje Srbije i Mađarske, koji je podržala Evropska unija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара