Povratak Pobednika, beogradski „stražar“ ponovo na Kalemegdanu

Iza nas je istorija. Pobednik se vratio u Beograd, na svoj Kalemegdan, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić u Jutarnjem programu RTS-a. Od 10 do 16 časova Pobednik je bio izložen tako da su zainteresovani građani imali jedinstvenu priliku da prođu pored njega i vide ga izbliza.

Vesić je podsetio da je Pobednik postavljen na Kalemegdanu oktobra 1928. godine i od tada bdi nad srpskom prestonicom, zbog čega je postao simbol Beograda.

„Ne možete da zamislite nijednu razglednicu ni panoramu Beograda bez Pobednika“, istakao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika rekao je i da je 91 godina, koliko je Pobednik proveo na Kalemegdanu, uzela danak i ostavila posledice koje su morale da se saniraju.

Sam postament je sa svoje ose bio pomeren 30 centimetara, a Pobednik je, kako kaže Vesić, stajao na samo jednoj sajli što je predstavljalo opasnost da se sruši.

„Sada je on restauriran, vraćen na svoj Kalemegdan“, naveo je Vesić.

Pobednik je danas postavljen, ali ne i podignut, a građani su od 10 do 16 časova mogli da ga vide izbliza.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара