Danci se bore protiv mračne zime Festivalom svetla

U Kopenhagenu se treći put održava Festival svetla. Postavljeno je 60 umetničkih, svetlosnih instalacija po celom gradu, a gradske vlasti se nadaju da će smotra privući više posetilaca nego prošle godine. Festival traje do 23. februara.

Prestonica Danske je možda hladna i mračna tokom zimskih meseci, ali je uz pomoć festivala „Zima u Tivoliju“ sve šarenije i toplije. Instalacije su izrađene samo od održivih sijalica, a koriste se isključivo obnovljivi izvori energije.

Među atraktivnim svetlosnim umetničkim radovima je i klizalište na čijem krovu je 100 hiljada malih eko sijalica. Posebanu atrakciju daju magneti postavljeni ispod leda koji proizvode svetlosne efekte tokom klizanja.

„Želimo da predstavimo nešto novo. Svetlo u tami tokom zimskih meseci, ali i da povežemo park Tivoli sa drugim delovima Kopenhagena laserskim zrakom na nebu. Prvi put je praktično ceo grad uključen u festival“, navodi Jesper Konghaus, kustos Festivala svetla u Kopenhagenu.

Posebnu pažnju privlači i instalacija umetnika koji je iskoristio 11 divljih labudova iz Andersenove bajke. Svetlosni šou priča dramatične priče iz nordijske mitologije i prošlosti, ispunjene borbama i dramom.

„Ove godine pokušavamo da dodamo umetničku dimenziju festivalu. Pozvali smo umetnike da osmisle unutrašnjost parka Tivoli, da donesu svoje umetničke radove bazirane na svetlu. To veoma dobro funkcioniše“, dodaje Konghaus.

I posetioci, kojih ima iz celog sveta su zadovoljni. Tokom festivala je i jednonedeljni odmor, koji se zove „zimska pauza“ – kao što je svetlo svojevrsni odmor od mračne zime. Do kraja meseca biće organizovani i različite manifestacije, poput trke sa svetiljkama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара