Dorćol se našao na „Gardijanovoj“ listi deset najzanimljivijih kvartova u Evropi

Reporteri „Gardijana“ preporučuju svojim čitaocima da ukoliko žele da osete pravi duh i uvuku se pod kožu velikih evropskih gradova, obavezno posete ovih deset gradskih četvrti. Na njihovom spisku se našao i beogradski Dorćol.

Na Gardijanovoj listi četvrti među kojima se pojavio i beogradski Dorćol, nalaze se i Jarntoriet i Longatorna u Geteborgu, Univerzitetska četvrt u Briselu, El Kabanjal u Valensiji, Bonfim u Portu, Nojkeln u Berlinu, Povisle u Varšavi, Holešovice u Pragu, Ostiense u Rimu i četvrt La Rejunion u Parizu.

Dorćol, Beograd

Smešten između Skadarlije, ogromne Kalemegdanske tvrđave i obale Dunava, Dorćol ima prijatan šmek koji ne oduševljava na prvi pogled. Ali oduvek je bio utočište gradskih barova i restorana. Ulice južnog dela Gornjeg Dorćola okružene drvoredom ispunjene su mešavinom vila iz ranog 19. veka i stambenim zgradama izgrađenim u Titovo doba, među kojima se nađe i poneka art nuvo lepotica. Ovo je prostor kome ritam daju restorani, i novi, i stari favoriti koji se šepure po ulicama Strahinjića Bana, Kneginje Ljubice ili Kralja Petra.

Ali, kada se krene ka Donjem Dorćolu prema Dunavu i okoliš postaje nešto siroviji, ali ispunjen zanimljivim kafićima, zanatskim pivarama, umetničkim galerijama i uličnom umetnošću koja se preselila u napuštene industrijske objekte. Možda naizgled nije lepo, ali to je mesto na kome sve vri od života.

Šta videti i raditi

Dorćol plac u Dobračinoj ulici na Donjem Dorćolu ispunjen je starim industrijskim objektima koji su pretvoreni u lepo uređeni kulturni centar sa kafićima i baštom. U njemu se sve dešava – od svirki i živih nastupa, ulične prodaje do festivala, uključujući „Mikser festival dizajna“ koji se održava svakog maja.

Odavde, na nekoliko minuta hoda, stiže se do Muzeja nauke i tehnike u Skenderbegovoj ulici čiji eksponati na zanimljiv nači prate priču o razvoju tehnike u Srbiji. Zaljubljenici u starine trebalo bi da posete „Džejn Do vintidž šop“ u Kapetan Mišinoj ulici ili njihovu nešto veću konceptualnu prodavnicu i bar u Gospodar Jevremovoj.

Dorćol nije naročito ispunjen zelenilom ali ima predivne i široke biciklističke i pešačke staze duž obale Dunava pored teniskog centra Novaka Đokovića.

Šta popiti i pojesti

Od broja barova i restorana na Dorćolu može vam se zavrteti u glavi. U Strahinjića Bana ima nekoliko osvedočenih dugogodišnjih favorita, ali ako prošetate malo prema jugu, u „Blaznavcu“ u Kneginje Ljubice, možete popiti koktel ili pivo u prelepoj i luckastoj bašti ili u jednako ekscentrično uređenom restoranu. Na samo nekoliko metara dalje nalazi se novootvoreni restoran "Iris New Balkan Cuisine" koji pravi elegantnije verzije tradicionalnih srpskih jela, uključujući i svinjski vrat.

Pomama za zanatskim pivom nije mimoišla ni Beograd. Na Dorćolu ima nekoliko takvih pivara. Pivnica „Gvint“ na Dorćol placu je odlično mesto da za dva evra isprobate nekoliko različitih vrsta zanatskog piva. U srcu Donjeg Dorćola, u ulici Žorža Klemansoa na Beogradskom marketu naći ćete pivnice, poput „Dogme“ ili „Trona“ koje dele ogroman prostor, sličan hangaru, sa štandovima sa hranom na kojima se prodaje skoro sve, od tapasa do sušija.

U Donjem Dorćolu ispunjenom grafitima i trošnim zanatskim radionicama, smestio se i restoran „Homa“ koji se ističe svojim blistavo belim minimalizmom. Tu će vam ponuditi barenu pastrmku sa ikrom ili tartar biftek, po cenama koje su za lokalne prilike dosta visoke, ali vrede.

Gde odsesti

U vili iz 1929. godine u Gornjem Dorćolu nalazi se hotel „Smokvica B&B“, sa šest prozračnih soba uređenih zanimljivom mešavinom dekora pedesetih i idustrijskog šika. Živahan bar i restoran smešteni su u dvorišnoj bašti.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара