Mečka Božana ili mrmot Fil – ima zime, nema zime

I dok mi čekamo Sretenje i mečku Božanu, u Americi, na današnji Dan mrmota, proveravaju do kada će trajati zima.

Dan mrmota tradicionalni je pensilvanijski praznik. Bazira se na verovanju da na taj dan mrmot izlazi iz svoje jazbine da predvidi vreme.

Ukoliko vidi svoju senku, uplašiće se i vratiti u brlog, što znači da će zima potrajati još šest nedelja. Ako je ne vidi, proleće je na putu.

Dan mrmota održava se svake godine drugog februara. Iako većina američkih država ima svoje životinje za ovaj praznik, samo jedan mrmot je onaj pravi – Panksatoni Fil, koji živi u Panksatoni, gradiću u Pensilvaniji.

Privlači svake godine na hiljade posetilaca. Gužva je velika – tu su i članovi Kluba Panksatoni mrmota, meštani, turisti, novinari, čak i guverner Pensilvanije.

Običaj su u Ameriku doneli nemački naseljenici, kojima je trajanje zime u domovini proveravao jazavac. Postepeno je jazavcu, koji nije česta životinja u Americi, simboliku preoteo mrmot.

Dan mrmota je svojevrsna tradicija, o tom prazniku se naveliko uči u školi, postoji obilje edukativnih izvora, knjiga, filmova, sajtova posvećenih tom danu.

Stručnjaci za marketing i biznis, Amerikanci su od malog, mnogima nepoznatog grada, uspeli da naprave turističko mesto i dobar izvor zarade.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара