Barbika sa vitiligom i bez kose: novi članovi u društvu poznatih lutaka

Kompanija „Matel“, tvorac jedne od najomiljenijih igračaka na svetu – barbi lutke – nastavlja sa promocijom prihvatanja različitosti i drugačijih vidova lepote.

Kolekcija barbi lutaka „Fešonistas“ dobila je nove članove. Jedna od novopridošlih lutaka će imati vitiligo, a druga će biti bez kose.

Vitiligo je, inače, hronično oboljenje usled koga dolazi do gubitka pigmenta, a manifestuje se pojavom belih mrlja depigmentizovane kože po raznim delovima tela. Predstavnici kompanije „Matel“ tvrde da je njihova prošlogodišnja objava novog modela barbike s vitiligom bila najpopularnija na Instagramu.

„Ako neka devojčica iskusi gubitak kose iz bilo kog razloga, sada će moći da pronađe lutku koja liči na nju“, objašnjavaju svoju nameru predstavnici „Matela“.

Prethodne godine kolekcija „Fešonistas“ je bila obogaćena i barbikom sa protetskom nogom, kao i lutkom u invalidskim kolicima. U dizajniranju barbike sa protezom učestvovao je i dvanaestogodišnji Džordan Rivs, aktivista u borbi za prava osoba sa invaliditetom koji je rođen bez leve podlaktice.

I ostali članovi kolekcije „Fešonistas“ koja je promovisana 2015. godine odlikuje se neobičnim izgledom. Pojedine lutke imaju frizuru u obliku dredova i sa mnogo realističnijim oblikom tela – manjim obimom grudi, manje definisanim strukom i punijim rukama.

Kompanija „Matel“ je i pre ove kolekcije odlučila da započne misiju i prikaže barbi u različitom svetlu, tako da su se pojavile lutke s drugačijim nijansama boje kože, očiju, frizurama i načinom odevanja. Promovisana je i kolekcija sa rodno neutralnim barbi lutkama.

Prva barbi lutka sa hidžabom našla se u prodaji 2017. godine, a lutka u invalidskim kolicima je bila najprodavanija u Velikoj Britaniji 2019. godine, kako navodi Si-En-En.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи