Zeleni Beč – „žeton za kulturu“ uz vožnju gradskim prevozom

Beč je grad koji je poznat po efikasnom javnom prevozu. Tim za zaštitu kvaliteta vazduha, predstavio je mobilnu aplikaciju pomoću koje stanovnici koji koriste gradski prevoz, bicikl ili idu peške, mogu dobiti besplatnu ulaznicu za muzej ili za predstavu.

Ako se vozite javnim prevozom i biciklom ili pešačite gradom, osim svežeg vazduha, dobićete i žeton koji se može menjati za besplatnu koncertnu ili muzejsku kartu.

Oko 1.000 korisnika će od 26. februara testirati aplikaciju za pametne telefone. Testiranje je ograničeno na šest meseci, i ako rezultati budu uspešni, aplikacija će biti predstavljena široj javnosti.

Aplikacija funkcioniše preko sistema za praćenje koji prepoznaje korišćeni način prevoza i izračunava uštedu ugljen-dioksida, u poređenju sa automobilom.

Žetoni se mogu besplatno zameniti u četiri kulturne institucije koje učestvuju u projektu, Muzej istorije grada, umetnički izložbeni prostor, pozorište i klasično koncertno mesto.

Austrijska koaliciona vlada u kojoj učestvuju konzervativci i zeleni, koja je početkom januara zvanično preuzela dužnost, želi da do 2040. godine eliminišu emisiju ugljenika, što je deset godina pre evropskog plana.

Zahvaljujući sistemu praćenja koji prepoznaje vrstu korišćenog prevoza, ušteda od dvadeset kilograma ugljen-dioksida, u odnosu na isti put pređen u automobilu, osigurava pravo na „žeton za kulturu“.

Autorka projekta Kristina Hubin rekla je da se žeton može u zaraditi ako se za dolazak i odlazak s posla petnaest dana koriste alternativna prevozna sredstva.

„Smanjenje ugljen-dioksida želimo da nagradimo kulturnim doživljajem“, rekao je gradski poslanik zadužen za digitalizaciju Peter Hanke na konferenciji za novinare.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара