Sat koji je 70-ih kupio za 345 sada vredi 700.000 dolara

Američki vazduhoplovni veteran doživeo je neverovatan šok kada je njegov „roleks“, koji je kupio 70-ih godina za 345 dolara, procenjen na 700.000 dolara.

U emisiji Antiks roudšou na televiziji Pi-Bi-Es pojavio se američki veteran, koji je na sajam antikviteta doneo svoj ručni sat na procenu.

Veteran, koji je bivši pripadnik vazduhoplovnih snaga SAD, primetio je dok je bio stacioniran na Tajlandu 70-ih godina da piloti komercijalnih aviona nose „roleks“ satove, pa je pomislio da se radi o dobrom brendu.

Nekoliko godina kasnije kada je odlučio da kupi sat, naručio je „roleks ojster kozmograf“ za 345,97 dolara, što je 1974. godine iznosilo jednu mesečnu platu vojnika.

Kasnije, kada mu je sat stigao, veteran je odlučio da je sat previše lep da bi sa njim ronio, pa čak i da ga nosi u svakodnevnim prilikama. Onda je odlučio da ga skloni na sigurno i stavio ga je u sef zajedno sa originalnom kutijom, pakovanjem i papirologijom.

„Roleks dejtona“, kako je sat poznat, veoma je tražen među kolekcionarima iz velikog broja razloga, između ostalih i zato što je Pol Njumen nosio sličan model u filmu Winning.

Međutim, sat koji je veteran doneo smatra se za stepen boljim, jer njegov model imao bolju otpornost na vodu zbog čega nosi oznaku „ojster“ (ostriga), što ga čini izuzetno retkim primerkom.

Pošto ga zapravo nikada nije nosio, na polećini kućišta je čak ostala čitava papirna oznaka sa serijskim brojem, koja najčešće vrlo brzo izbledi od nošenja. Osim toga, imao je originalno pakovanje i kutiju, zajedno sa savršeno očuvanom dokumentacijom.

Zbog svega toga, a i zbog povećane potražnje za tim modelom u poslednjih nekoliko godina, trgovac antikvitetima procenio je da bi sat moao da dostigne između 500.000 i 700.000 dolara.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 28. jan 2020, 18:27) - Miško [neregistrovani]

Rekao bih...

Glupost, za stari sat tolike pare. Takve danas Kinezi prave na tone.

(utorak, 28. jan 2020, 17:52) - anonymous [neregistrovani]

Naslednici

Reci ce da je mogao da kupi jos koji.

(utorak, 28. jan 2020, 16:58) - anonymous [neregistrovani]

A ružna sata

Meni ovo više liči na neki merni instrument u kabinetu za fiziku. Posebno mi se ne sviđaju ovi moderni satovi, kojima bi mogao ubiti čoveka, ono ko oružje, trebalo bi sa njima izdavati oružarni list. Nosim Casio od titanijuma, 70 grama, 200 evra, ne oseti se na ruci.

(utorak, 28. jan 2020, 14:41) - anonymous [neregistrovani]

stvarno lijep sat

Rolex mi se inace ne svidja, ali ovaj je bas lijep.