Umetnost uz piće, zabavu i opuštanje

Ako ste od onih što obožavaju da pevaju, a ne umeju ili od onih što vole da slikaju, a ne znaju. Ako pripadate drugoj grupi možda imamo rešenje za vas.

Ako je istina da nas umetnost čini bogatijama, onda možemo da vam kažemo da smo upoznali dve žene koje svakog od nas bar malo mogu obogatiti.

U svom kreativnom studiju, koje su osnovale pre tri godine, Marina i Gordana okupljaju sve one koji žude za tim da se umetnički izraze, a uz to i zabave.

„Slikanje uz piće, zabavu i opuštanje i upravo je u te tri reči stao koncept celog našeg studija, znači namenjen je ljudima koji da ne uvredim nekoga nisu talentovani, odnosno koji nemaju iskustvo u slikanju u crtanju, a opet žele i imaju želju da se kreativno izraze i da se kroz jedno takvo kerativno izražavanje opust“, rekla je Gordana Nikolić.

Ovde se ljudi inspirišu na stvaranje, a na energiju koja vlada nisu imune ni njih dve. Tako se i rodila ideja za ocrtavanje stolica slikama svetskih autora. Bez obzira da li su stare-restaurisane ili nove u skandinavskom stilu, postupak je oslikavanja je isti.

„Radi se nanošenje folije, odnosno štampe na toj većoj površini, a ostali delovi se oslikavaju ručno, to su obično nogare, deo sedalni ili sa strane da bi se prosto iskompletiralo, jer štampa ne može da se štampa na ivicama ili na manjim površinama, jer bi to bilo mnogo zahtevno i teško izvodljiv“, istakla je Marina Vasić.

Na njihovim stolicama nikada na primer nećete videti Rembrantov portret, jer kako kažu, fuzija dizajna i slikarstva podrazumeva moderniji pristup.

„Mi naravno imamo svakako svoju estetiku koju gledamo da budu svi ravnomerno zastupljeni da ne pravimo neku sad strogu selekciju ali ne idu svi motivi, prosto ovo je više neka modernija priča malo svaremeniji i moderniji autori više odgovaraju ovom senzibilitetu dizajna i umetnosti“, rekla je Marina Vasić.

Mondrijan, Klimt i Kandinski, samo su neki od autora čije su slike ocrtane na ovim stolicama. Međutim, tu se spisak ne završava, jer Marina i Gordana planiraju da predstave i autore srpskog slikarstva poput Lubarde i Milene Pavlović Barili.

Da bi to uradile, prethodno moraju da pribave saglasnost za upotrebu njihovih dela.

„Neki je opšti princip da posle 70 god ili 50 u zavisnosti od države od smrti umetnika prava postaju javna i mogu da se koriste u raznorazne potrebe i upotrebe a za ona određena umetnička dela postoji ograničenje gde su umetnička dela određenih uemtnika postala vlasništvo određenih fondacija ili kolekcija“, istakla je Gordana.

A u sopstvenoj kolekciji osim stolica, Marina i Gordana imaju i tri-de mozaike, koje često zovu ekološkim, jer nastaju od polomljenih šolja i tanjira. To im omogućava dodatni profit i posao čini održivim. Novi projekti za njih znače i nove izazove.

„Ono što su najveći je tržište porisutnost i vidljivost na tržištu, da se sazna što više o nama druga stvar je veličina tržišta u Srbiji, koje je u principu malo i tu sada nešto razvijamo i taj segment, a to je koliko možemo da izađemo i van granica Srbije“, zaključila je Gordana Nikolić.

Takođe volele bi da pređu granice i kada je reč o komadima, pa tako da se motivi slika nađu i na stolovima i komodama, kao i da nameštaj iz njihovog studija oplemenjuje veće prostore poput restorana, hotela, barova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара