Ide kô alva iako košta 3.000 dinara po kilogramu

U Pirotu je ovog vikenda Sajam peglane kobasice – autentičnog proizvoda od čistog mesa sa Stare planine. Četrdeset proizvođača, nadmeće se za titulu majstora peglane kobasice, a prve procene govore da je već danas u Pirotu bilo više od 10.000 turista.

Saobraćajni kolaps od ranog jutra, prvi je utisak sa ovogodišnjeg sajma peglane kobasice. Celog dana pristizali su autobusi i vozila iz susedne Bugarske, ali i iz centralne Srbije.

Proizvođači se zalažu da se zaštiti geografsko poreklo peglane kobasice.

„Šta će to značiti za proizvođače, svakako mogućnost da svoje proizvode plasiraju po znatno većoj ceni i da svoje proizvode plasiraju u renormiranim trgovinskim lancima“, objašnjava Marijan Savić, predsednik uduruženja proizvođača peglane kobasice.

„Samim tim ćemo sačuvati kvalitet i recepturu za naredne generacije“, kaže proizvođač peglane kobasice Dalibor Tošić.

Grad Pirot vidi šansu da ovakvom manifestacijom vrati stočare na Staru planinu, ali i postane gastro-turistički centar Srbije.

„Na taj način garantujemo kvalitet, podižemo cenu i mislim da će ljudi to prepoznati uz naše podsticaje, gradske i državne, da pokrenu svoje male biznise“, ističe gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić.

Proizvođači očekuju da prodaju više od pet tona peglane kobasice za dva dana. Očigledno, da ni 3.000 dinara za kilogram nije mnogo, ako to garantuje poreklo i kvalitet čuvene potkovice.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво