Finski novinari oduševljeni Beogradom: Treba vam jača reklama

Srbiju obilazi grupa finskih novinara sa zadatkom da svojim sunarodnicima prenesu šta mogu da vide, dožive i šta je lepo da se pojede u Srbiji. Pored Beograda, posetiće i Novi Sad i Sremske Karlovce. Otvaranje direktne avio-linije između Beograda i Helsinkija pre pola godine, otvorilo je vrata turističkoj saradnji dveju zemalja.

Novinari iz Finske zakazali su nam druženje na prilično neobičnom mestu, na pijaci, ali ubrzo smo shvatili razlog. Većina njih se bavi gastronomijom zemalja kroz koje putuju.

Noć ukusa na Palilulskoj pijaci je pravo mesto za njih. Sve zdravo, prirodno, organsko.

Od turšije, ajvara, sitnih kolača i suvog voća do pečenice, slaninice i sira sa različitim dodacima: belim lukom, peršunom, alevom paprikom, susamom ili bez dodataka, kako majstor kaže-klot. Finskim novinarima su pune ruke.

„Oduševljena sam Srbijom. Kratko smo ovde, a već sam osetila tako puno različitih ukusa. Vaša kuhinja je veoma raznovrsna. Imate ono što mi volimo da kežemo 'pravu hranu', domaću. To je impresivno“, kaže finska novinarka Marija Markus.

„Probali smo mnogo lokalnih specijaliteta. Ovaj koncept noćnog marketa mi se veoma dopada. Možete da degustirate proizvode, a onda kupite ono što vam se dopada. Volim da putujem tamo gde ljudi jedu zdravu hranu, a onda i da pišem o tome. Danas sam popio samo jednu rakiju, nadam se da ću večeras popiti bar još jednu“, navodi njen kolega Hejki Keskonan.

„Grad me oduševljava, nije previše poklekao pred globalizmom. Mislim da bi bio veoma interesantan Fincima. Imate ogromne potencijale, ali vam treba jača reklama“, smatra snimatelj Andras Tejst.

Turistička organizacija Srbije je prošle godine ugostila 150 stranih novinara i blogera i više od 70 organizatora putovanja.

„A u ovom konkretnom slučaju je to posebno važno, zato što je to prva organizovana grupa finskih novinara od trenutka kada je Er Srbija uvelika direktnu liniju između Beograda i Helsinkija. To nas je i udružilo, Er Srbiju, TOS, TOB i hotele“, objašnjava Lijana Stanković iz Turističke organizacije Srbije.

U današnje vreme, nikome ništa nije daleko. Sve evropske prestonice su međusobno udaljene tek dva-tri sata leta. Turisti su radoznali, i potreban je ne veliki, samo dobar razlog da spakuju kofere i krenu na put.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи