Kako vam bik od jedne tone može ulepšati dan

Terapije uz pomoć životinja šire se sve više, posebno kao pomoćni vid lečenja dece sa psihijatrijskim poremećajima. Međutim, životinje su postale pomoćni terapeuti i za stare, ali malo ko je mislio da to može biti i bik.

U bolnice i domove za stare obično se kao pomoćni terapeuti dovode psi i mačke, ponegde čak i konji i svinje. Ali, u Sjedinjenim Državama, u pomoć priskaču i bikovi.

Potrebna je posebna kombinacija hrabrosti i ludila za jahanje bika i, verovatno, potpuni nedostatak razuma da se takva životinja dovede u Centar za seniore. Za rodeo klovna Jasona Denta smeh je život. Upravo to i donosi starima, zajedno sa bikom od jedne tone po imenu Ole.

Neverovatno koliko se baka i deka odlučilo da kolica sa točkovima zameni za leđa bika. Kažu, dovoljno su stari za vožnju života. I dovoljno mladi da bi bi ih bilo briga za moguće posledice. Kažu da jahanje i nije bilo baš udobno, ali je smeh toliko bio zarazan da nisu odustajali.

Uprkos velikim rogovima i strašnoj veličini, 14-godišnji Ole je nežan div. Zato ga žitelji Centra za seniore iznova pozivaju u goste. Naučnici su dokazali da kontakt sa životinjama donosi širok spektar zdravstvenih benefita – od pojačanog lučenja endorfina koji poboljšava raspoloženje, do smanjenja krvnog pritiska, lipida u krvi i stepena depresije. Životinje blagotvorno deluju na psihu, pružaju utehu i oslobađaju od stresa.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво