Kako Kinezi proslavljaju Novu godinu u Srbiji

Kinezi toliko putuju tokom Kineske nove godine da stvaraju najveće migracije na svetu. Ipak, ima onih koji su odložili putovanje zbog virusa o kojem se dosta govori. Šta u Srbiji ovih dana rade studenti iz Kine koji studiraju naš jezik?

Čen Jing je sedam meseci u Beogradu. Ljubav ju je dovela u Srbiju, a zbog ljubavi prema suprugu uči srpski jezik. Prvi put Kinesku novu godinu proslavlja u Srbiji.

„Kuvaću kineske knedle, zato što su za mene kineske knedle simbol Nove godine i imaću novogodišnju večeru sa svojom srpskom porodicom. Posle večere nazvaću roditelje u Kini da im poželim srećnu Novu godinu i na kraju razmeniću novogodišnje poklone sa prijateljima i izaći ću da gledam vatromet“, objasnila je Čen Jing.

Svaka Kineska nova godina nazvana je po jednoj od 12 životinja: pacov, bivo, tigar, zec, zmaj, zmija, konj, koza, majmun, petao, pas, svinja. Šta za Kineze znači godina pacova? 

„Onu u svojim horoskopskim znakovima imaju 12 životinja. Miš, odnosno pacov je prva životinja u tom ciklusu, tako da se sada obeležava početak, odnosno potpuno nova godina.  Vezuju i životinje i ciklus za elemente. Imamo pet elemenata, ove godine je, miš, odnosno pacov u elementu metala, odnosno zlata“, kaže profesorka kineskog jezika Milica Đokić i dodaje da je godina koja sada počinje godina metalnog, odnosno zlatnog pacova.  

Sve je više naših ljudi koji izučavaju kinesku kulturu i uče kineski. Posle proslave Lunarne nove godine, biće i novih tečajeva u Institutu za strane jezike.

Kratko vreme poznanstva sa Kinezima dovoljno je da se shvati koliko poštuju svoje običaje. Novu godinu proslavljaju 15 dana, a svaki od tih dana obeležavaju različitim običajima. 

„Ima različitih običaja kada počinje Kineska nova godina da se ne iznosi đubre, da se ne prlja, ali uvedeno je da se oblači nešto novo, da se stavlja na sebe novo. Moramo biti obazrivi da sve to – i novac i pokloni ne datiraju vremenski u daleku prošlost i da se sve to pretvorilo u kineske običaje, kao i u naše običaje“, istakao je Vidoje Golubović, beogradski hroničar.

Prolećni festival ili Lunarna nova godina predstavlja kraj zime i početak proleća i smatra se državnim praznikom. Šinien koajl.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 23. jan 2020, 11:40) - anonymous [neregistrovani]

Profesorka kineskog

Šinien koajl se ne pročita ovako
Nego
Sin njen kuai la