Kuću pretvorio u galeriju svoje višedecenijske strasti

Ferenc Sunjog iz Skorenovca otvorio je u svom rodnom mestu etno-kuću gde je izložio svoje slike, plod višedecenijskog rada, uz stare predmete iz domaćinstva jedne tipične mađarske porodice toga kraja. Uz njega slika i ćerka Rozalija, a zajedno žele tu da osnuju likovnu školu za talentovanu decu.

Ferenc Sunjog je skoro ceo svoj život posvetio slikarstvu, još od kako je kao mladić u Nemačkoj video originalna dela Rembranta, Rubensa, Bartolomea i drugih velikih umetnika i poželeo da bude sličan njima.

Prošao je kroz različite faze u svom radu, od portreta, preko hiperrealistički predstavljenih rajskih ptica, do naive kovačičke škole. Sve to se može videti u etno-kući koju je otvorio za posetioce.

„Ja sam sastavio dekorativno slikarstvo, naivno i klasično. Tako najlakše mogu sebe da izrazim, temu o kojoj razmišljam. U potpunosti se to ostvaruje“, objašnjava Ferenc Sunjog.

U uređenju etno-kuće Ferencu pomaže ćerka Rozalija, koja takođe slika, mada nju zanima apstrakcija.

„Volim apstraktno slikarstvo zato što sam slobodna u tome. Volim da koristim puno boja, da maštam dok držim četku“, kaže Rozalija.

Ferencova želja je da njegova kuća bude puna dece, mladih slikara, koji će usavršavati zanat kroz likovne radionice.

„Baš u ovom odeljenju želim da otvorim školu za mlade i talentovane slikare, da mogu da vide svoj dar, razvijaju ga i napreduju“, ističe Ferenc.

Posebno interesantna i atraktivna je fasada kuće koju je Ferenc oslikao motivima iz života svoje babe. Tu je prikazano kako se nekad živelo, radovi u kući, polju, vinogradu. Posetioci iz okolnih mesta, ali i inostranstva rado zastanu i pogledaju kako to izgleda, pa je ovaj objekat postao i deo turističke ponude Opštine Kovin.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи