Po čemu su Dupljajska kolica posebna i zašto su se našla na vozačkim dozvolama

Nalaze se na svakoj vozačkoj dozvoli u Srbiji, motociklisti ih smatraju svojim zaštitnim znakom, a malo ljudi zna šta su to Dupljajska kolica i zbog čega baš Dupljajska.

Dupljajska kolica predstavljaju remek delo praistorijske umetnosti. Dva slična primerka ovih kolica otkrili su belocrkvanski seljaci na arheološkom nalazištu Dupljaja, kod Bele Crkve, pa su naziv i dobila po ovom lokalitetu.

Zaštitni su znak motociklista, a slika ovog eksponata iz bronzanog doba nalazi se na svim srpskim vozačkim dozvolama, ne samo zbog istorijske vrednosti, već zbog toga što imaju savršeno urađen točak.

„Ono što je najzanimljivije je da je na ovim kolicima najsavršenije urađen točak za sva dela koja su pronađena u tom periodu. To je jedan od najbitnijih pronalazaka u našem kraju generalno, i ja mislim najstariji uzorak koji je postojao ovde u Beloj Crkvi“, objašnjava Željko Stamenković, direktor tehničke škole u Beloj Crkvi.

Dupljajska kolica zaštitni su znak ne samo motociklista već i mesta na kom su pronađena. Zato se replika ovog eksponata, urađena u razmeri 1:10 nalazi u holu Tehničke škole u Beloj Crkvi. Umetnik Nenad Bračić udahnuo je novi život tom arheološkom nalazu.

„Jako sam srećan da su na pravom mestu i da imaju svoju ulogu i didaktičku i kulturnu, a i spasena su od propadanja", navodi umetnik Nenad Bračić.

Jedan originalni primerak Dupljajskih kolica nalazi se u Narodnom muzeju u Beogradu, a drugi se, kao predmet od izuzetne važnostui čuva u sefu Vršačkog muzeja.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 19. jan 2020, 02:06) - Нико важан [neregistrovani]

Време

Може ли се ближе одредити старост колица? 2000? 1600 год пне.?

(subota, 18. jan 2020, 22:58) - anonymousKiki [neregistrovani]

Simboli

Simboli, kakav značaj imaju kukasti krstovi?