Kako Beograd slavi kinesku Novu godinu

Obeležavanje kineske Nove godine, koja počinje 24. januara u 17 časova, nastavlja se i u Beogradu. Pored novogodišnjeg vašara, Beograđani su imali prilike da vide i defile i nastup kineske umetničke trupe. Sutra će nastupiti na Kalemegdanu, a na istom mestu će u petak, uz vatromet biti organizovano i odbrojavanje do kineske Nove godine.

Pre ulaska u godinu pacova, kineski umetnici vode računa da prizovu dobro i oteraju loše iz prethodne godine. Njihov recept je tradicionalna opera i ples janko.

„Imam ovaj kišobran kako bismo sledeće godine imali dobro vreme, sunce, dobru kišu, a ovim štapom teram ono što je loše. Imam ovaj kostim da bi doneo sreću svima, pa i Srbima, zato sam baš ovako obučen“, kaže Hong Šeng Vang iz Šandongska opera.

Drugi put se na ovaj način kineska Nova godina proslavlja u Srbiji. Osim Beograda, slave je i drugi gradovi poput Londona, San Franciska, Sidneja...

„Trebalo bih da predstavljam uvaženu ličnost, nešto poput carice. Moj kolega glumi kineskog cara i mi van Kine prikazujemo kinesku kulturu. Nećemo biti ovde za Novu godinu, ali da smo tada van Kine sigurno bismo je proveli s ljudima iz te države kako bi videli kako mi slavimo“, navodi Li Jie Vang iz Pekinške opere.

Osim što mogu da uživaju u plesu, pesmi i mađioničarskim trikovima, Beograđani i njihovi gosti imaju priliku da nauče nešto o tradicionalnim kineskim rukotvorinama. Mogu da probaju čaj, kinesku rakiju ali i da vide kako ih doživljavaju kineski umetnici.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 19. jan 2020, 06:00) - anonymous [neregistrovani]

Nas narod

E svasta nas narod bi samo da slavi nema veze sta samo dase neradi i noge pod astal, a kukamo Nema se!