Znaš li kuda si krenuo – može li orijentacija da se nauči

Ovih dana mnoge od nas je ometala magla. Za one koji se najbolje ne snalaze u prostoru ni vedro vreme ne bi pomoglo. Može li orijentacija da se nauči ili je to trajni hendikep.

Aleksej, Marko, Stefan i Aleksandar, dečaci koji osim uzrasta i drugarstva dele odlično snalaženje u prostoru.

Kada prvi put odeš u neki grad kako se ti snalaziš?

Snalazim se pomoću važnih objekata koje mogu da prepoznam lako mogu s jednog mesta da dođem na drugo mesto, vrlo lako pomoću tih važnih objekata koji mi pomažu.

Koliko ti šah pomaže da nekako predvidiš kako ćeš ti da praviš poteze ne samo u šahu nego jednostavno u svakodnevnom životu?

Uglavnom mi to pomaže da predvidim šta ako mi se nešto desi ako se izgubim, šta bi ja trebalo da uradim da se nađem.

Pošto ste vas dvojica fudbaleri i važno je da se dobro snalazite u prostoru kako se snalazaite na terenu?

Ja na primer kad se izvode penali ja se stavim na golmanovo mesto i ako on igra desnom nogom ja njemu šutnem u levu stranu da njemu bude teže da se baci i da odbrani.

Kako se golman snalazi?

Pa ja predviđam kako će oni da šutnu loptu i gde će da šutnu loptu. Mnogo dobro branim penale jer znam gde će oni da šutnu.

Deca prostornu inteligenciju razvijaju na časovima mentalne aritmetike. Ovde nam kažu da je najbolji period za vežbanje moždanih vijuga upravo od četvrte do 12. godine, jer se tada kroz igru osvaja prostor. 

„To bi sad značilo najplastičnije objašnjeno, vi možete sad da vidite medveda i kažete u super to je medved, ali ako ne predvidite šta će on da uradi i šta je vaš sledeći korak, vi ste u velikom problemu. Ako mi vežbamo upravo to fokus, koncentraciju, podeljenu pažnju da mogu u svakom trenutku da opaze ok ovde je medved, a ovde mogu da uteknem i da se popnem, da pobegnem u okviru svog okruženja“, istakla je Danica Banzić učiteljica mentalne aritmetike „Malac genijalac“.

Mnogi u detinjstvu nisu osvojili prostor, a kao odrasli pomirili su se sa tim da snalaženje u prostoru nije njihova jača strana. Oni vrlo dobor znaju koliko život u takvim okolnostima može biti komplikovan. Naročito kada sednu u automobil.

„Konkretno, to se manifestuje posle kroz ponašanje u saobraćaju, kroz nesporazume sa drugim učesnicima u saobraćaju, slabom procenom udaljenosti vozila ispred sebe. Oni se najčešće kreću istim putanjama, na istoj lokaciji na određenu lokaciju, imaju strah čak da napuste određenu maršrutu kojom su do tada odlazili na neku destinaciju ili se vraćali, jednostavno su suzdržani i uopšte rezervisani su tokom učešća u saobraćaju“, rekao je  Goran Kojadinović iz  Auto škole „Gazela“.

Međutim, dobra stvar je što tako ne mora da bude do kraja života. Za razliku od logičke inteligencije, koja ne može da se unapredi, prostorna se može uvežbati, najčešće ponavljanjem određenih radnji. To nam potvrđuju i u „Mensi“-udruženju koje okuplja najinteligentnije ljude.

„Šah je odlična vežba jer to jeste prostorna organizacija i raspored figura i kako se one kreću, i to je planiranje unapred, to jeste mentalno predstavljanje nekog plana, može Rubikova kocka, da bude sjajan način za vežbanje, jer isto pravimo neki plan koji se tiče prostora, može bilo šta od tih igara koji ustvari zahtevaju prostorno snalaženje“, istakao je  Goran Tomin psiholog, „Mensa Srbije“.

U prilog tome govori i podatak da su brojni oni koji u penzionerskim danima zakucaju na vrata Orijentiring saveza Beograda, želeći da poboljšaju snalaženje u prostoru.

„Uz pomoć naših trenera koji su radili sa njima u kombinaciji sa kretanjem sa kompasom sa kartom, unapredili su svoje znanje. Uz pomoć tih repetitivnih treninga kao što su kretanje po izohipsi, između zgrada, prepoznavanje objekata na terenu, na karti mnogo lakše se snalaze“, rekao je Sava Lazić iz Orijentirig saveza u Beogradu.

U snalaženju su, i to nije tajna, po pravilu najbolji inženjeri, arhitekte, likovni umetnici, fotografi. Ali, ovo nije priča o njima, već o onima koji se ne snalaze.

Ako i vi spadate u grupu onih koji se ne snalaze najbolje u prostoru, ne očajavajte. Ovim prilogom želeli smo da umanjimo vašu brigu i da vam pokažemo koje su mogućnosti za unapređenje prostorne inteligencije.

Šta god da izabrete najbolje je da sačekate da magla prođe, jer u njoj se ovih dana izgubiše i oni najinteligentiniji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво