Deo kineske tradicije na Kalemegdanu, uvod u doček Kineske nove godine

Kineska Nova godina u Srbiji biće obležena manifestacijama u Beogradu i Novom Sadu, a prva među njima je Kineski novogodišnji vašar koji je otvoren na Kalemegdanu.

Više od 40 preduzetnika i umetnika iz provincije Šandu u Beograd je, bar za vikend, preselilo deo tradicije. Na prvom Kineskom novogodišnjem vašaru svi ljubitelji kineske kulture mogu da pronađu tradicionalne novogodišnje slike, četkice ći, da isprobaju specijalitete, ali i da uživaju u tradicionalnom janko plesu i mađioničarskim trikovima.

Gosti iz Kine na sajam su doneli svoje radove kako bi nam pokazali kako se tradicionalno slika cveće u njihovoj zemlji. Doneli su i crvenu rakiju koja je tradicionalno kinesko piće. Pije se pre jela, a najviše tokom proslave Nove godine.

Kineska nova godina u Srbiji prvi put je obeležena prošle godine. Tada je u našu zemlju došlo i najviše kineskih turista, više od 150.000.

„Sada je srećna Kineska nova godina jedna kulturna manifestacija, i već je postala most spajanja naša dva naroda. I svake godine sada slavimo Novu godinu u Beogradu i Srbiji“, ističe Čen Bo, ambasadorka Kine u Srbiji.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić, navodi da se Beograd ovako pridružuje velikim turističkim destinacijama, kao što su London, San Francisko i Sidnej, koji već decenijama obeležavaju Kinesku novu godinu.

„Veliki broj Kineza ne može da priušti da putuje u Kinu tokom ove Nove godine i zato je ovo prilika da, ne samo za kineske turiste koji su u Beogradu, već za sve Kineze u regionu da mogu da dođu u Beograd i da osete čari Kineske nove godine“, dodaje ministar Ljajić.

A svi oni koji ne budu mogli da odu gotovo osam hiljada kilometara, u posetu porodicama, uz vatromet i svetlosni spektakl moći će da odbrojavaju i na Kalmegdanu, 24. januara u 17 sati.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара