Brci razdora između Seula i Vašingtona

Situacija na Korejskom poluostrvu nikada nije mirna, a brkovi američkog ambasadora u Seulu, Harija Harisa, ne doprinose smirivanju tenzija, pošto podsećaju Korejce na dane japanske kolonijalne vlasti.

Uprkos tome što je Haris uložio znatne napore u zalaganju za denuklearizaciju Korejskog poluostrva, jedna druga stvar bode oči Južnokorejcima, a to su brkovi američkog ambasadora.

Možda deluje nebitno, ali brkovi kod Korejaca nose veoma negativnu konotaciju jer ih podsećaju na kolonijanu prošlost i vladavinu Japana nad poluostrvom od 1910. do 1945. godine.

Harisa, bivšeg mornaričkog admirala rođenog u Japanu iz braka Japanke i američkog oficira, optužuju u Južnoj Koreji da je puštanjem brkova uvredio domaćine.

Naime, svih osam japanskih generala-guvernera koji su vladali Korejskim poluostrvom imali su brkove.

Sa druge strane, 63-godišnji Haris rekao je novinarima u Seulu da je nepravedno optužen zbog svog porekla.

„Moji brkovi, iz nekog razloga, postali su predmet fascinacije u Južnoj Koreji. Mediji, a posebno ljudi na društvenim mrežama kritikuju me zbog mog etničkog porekla, zato što sam polu Japanac, polu Amerikanac“, rekao je novinarima Haris.

Nisam mogao ni da porastem, niti da se podmladim...

Kako je naveo, tokom najvećeg dela svoje mornaričke karijere bio je potpuno obrijan, ali je odlučio da pusti brkove kada je ušao u diplomatiju.

„Želeo sam da napravim neku razliku između mog starog života u mornarici i novog diplomatskog angažmana. Pokušao sam da porastem, ali nije bilo moguće. Pokušao sam i da se podmladim, ali ni to nije bilo izvodljivo. Ipak, mogao sam da pustim brkove, pa sam se odlučio za to“, objasnio je Haris za Korija tajms.

Taj list navodi da su ambasadorovi brkovi shvaćeni kao „samo još jedna u nizu uvreda i prisilnom ponašanja koje Vašington pokazuje prema Seulu".

„Harisa često ismevaju da nije ambasador, već general-guverner“, ističe list.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво