Zašto sada ptice beže od aviona

Profesor aerodinamike i astronautike Džon Hensman rekao je da su avioni obojeni u belo kako bi reflektovali sunčevu svetlost i sveli zagrevanje na minimum, kao i potencijalna oštećenja.

„To pomaže avio-kompanijama da smanje troškove hlađenja kabine, ali istovremeno štiti određene delova aviona koji su podložni oštećenjima, od prevelikog zagrevanja“, istakao je Džon Hensman.

Hensman objašnjava da „nos“ aviona posebno traži temperaturnu prednost, jer je izrađen uglavnom od kompozitnog materijala, plastike. Ovaj deo ne može da bude napravljen od metala, poput trupa aviona, jer nosi u sebi radar i mora da bude od materijala koji će propuštati signal kako bi uređaj mogao dobro da radi.

Istraživanje objavljeno tokom prethodnih godina u časopisu "Human-Wildlife Interactions", otkrilo je da bela boja aviona odvraća ptice.

Prema navodima NY Daily News ptice koje se „sudaraju“ sa avionima nanesu im štetu od oko 600 miliona dolara svake godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се