Zašto sada ptice beže od aviona

Profesor aerodinamike i astronautike Džon Hensman rekao je da su avioni obojeni u belo kako bi reflektovali sunčevu svetlost i sveli zagrevanje na minimum, kao i potencijalna oštećenja.

„To pomaže avio-kompanijama da smanje troškove hlađenja kabine, ali istovremeno štiti određene delova aviona koji su podložni oštećenjima, od prevelikog zagrevanja“, istakao je Džon Hensman.

Hensman objašnjava da „nos“ aviona posebno traži temperaturnu prednost, jer je izrađen uglavnom od kompozitnog materijala, plastike. Ovaj deo ne može da bude napravljen od metala, poput trupa aviona, jer nosi u sebi radar i mora da bude od materijala koji će propuštati signal kako bi uređaj mogao dobro da radi.

Istraživanje objavljeno tokom prethodnih godina u časopisu "Human-Wildlife Interactions", otkrilo je da bela boja aviona odvraća ptice.

Prema navodima NY Daily News ptice koje se „sudaraju“ sa avionima nanesu im štetu od oko 600 miliona dolara svake godine.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 08. jan 2020, 23:54) - anonymous [neregistrovani]

Ослободите птицама њихово.

Узели смо им небо, шуме се пале ради неких фабрика па јесу ли животиње томе криве.Човек нема милости за природу. А и томе полако ал сигурно долази крај.Кад бомбама решавају проблеме е то је уреду.