Carinik koji razume samo francuski

Na granicama širom zemlje patroliraće novi četvoronožni službenik. Crni labrador Onil, koji je poklon francuske administracije, pomagaće našim carinicima u otkrivanju krijumčarenja narkotika.

Komande prima samo na maternjem – francuskom jeziku. Jako je umiljat i uvek spreman za igru, od njega, kaže, vodič Vukašin mnogi strepe. Ne zato što ume da ujede, već zato što bez greške nanjuši drogu. A to je s vodičem trenirao u Nacionalnoj carinskoj školi u La Rošelu u Francuskoj.

„Bilo je naporno. Obuka je trajala 11 nedelja. Svakog dana se 15 do 20 kilometara u proseku prelazi, trenizni naporni“, kaže Vukašin, carinik-vodič.

Prvi put su se upoznali kada je Onil imao svega nekoliko nedelja. Narednih šest meseci su se prilagođavali. A sada se, kaže Vukašin, ne razdvajaju. Uče, treniraju, a za svaki uspešno obavljen zadatak Onil od vodiča dobije nagradu – igru. To labradori najviše vole.

„Po ceo dan smo zajedno, po 12 sati dnevno se trenira“, dodaje Vukašin

Onil za sada može da nanjuši marihuanu, hašiš i opijum. Sledeće godine ga čekaju još dve obuke. Da nauči da prepozna i druge narkotike, poput kokaina i heroina.

„Već je počeo da radi.Trenutno je u toj fazi adaptacije, obilazi sa svojim četvoronožnim kolegama sve granične prelaze, nema jedan prelaz na kome je stalno stacioniran. On se odlično prilagodio. To je jedan divan i temperamentan pas koji ima odličnu vezu s vodičem“, ističe Rade Knežević, pomoćnik direktora u Sektoru za kontrolu primene carinskih propisa.

Na našim graničnim prelazima ima šest pasa, a zadatke su podelili. Polovina otkriva krijumčare cigareta, a druga polovina narkotika. Plan je da ih bude bar 20.

„U planu imamo da u skorijoj budućnosti, imamo želju i ostvarićemo to, da pribavimo pse koji će se baviti i ostalim vrstama detekcije kao što je keš novac, kao što je u pitanju municija, lako naoružanje“, dodaje Knežević.

A na učinak četvoronožnih službenika svi su ponosi. Samo tokom ove godine najbolji carinski pas na graničnim prelazima širom zemlje otkrio je više stotina boksova cigareta, 2.000 tableta, takozvane, pametne droge, osam i po kilograma marihuane.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара