Kosti nikada ne lažu – žena je hodala Svetom Gorom

Američki antropolog Laura Vin Antikas pozvana je da ispita kosti koje su nađene prilikom obnove Crkve Svetog Atanasija na Svetoj Gori.

Ova objava je šok i iznenađenje za vekovima staru mušku monašku zajednicu u kojoj ženama ni danas nije dozvoljen pristup.

„Među pronađenim kostima je podlaktica, kao i sanduk sa svetim kostima koje se razlikuju po morfologiji od nađenih kostiju koje su pripadale muškarcima“, rekla je američki antropolog Laura Vin Antikas.

„Kosti nikad ne lažu. One će otkriti način na koji je osoba živela i verovatno kako je ta osoba umrla. Da li ste spremni za istinu?“, izjavila je antropolog Vin Antikas.

Kosti su poslate u laboratoriju naučnog centra „Demokrit“. 

„Ako govorimo o jednoj ženi ili čak više njih, to će otvoriti mnoga pitanja“, dodala je naučnica. 

Malo monaha je spremno da sazna istinu. Uostalom, ulazak žena u tu monašku državu je zabranjen od 10. veka, uprkos činjenici da EU smatra da to nije legalno. U stvari, čak su i ženke životinja zabranjene, sa izuzetkom mačaka.

To će biti prvi put da je žena sahranjena na Svetoj Gori, prema rečima arhitekte Fajdona Kacantonija.

Posle višemesečnog ispitivanja uzoraka, zaključila je da kosti po veličini i obliku pripadaju ženi i da su tu sahranjene drugi put, što znači da su prenete, i to pažljivo, s prvobitnog mesta sahrane.

Predstavnici manastira Pantokrator zatražili su da se tvrdnje provere najsavremenijim metodama, jer je teško objasniti ko je ta žena i kako su se uopšte njene kosti našle na Svetoj Gori. Ukoliko dodatne analize potvrde teoriju, to će biti prvi slučaj da su se posmrtni ostaci jedne žene našli na Svetoj Gori.

Američki antropolozi naglašavaju da su u kapelu sa drugog mesta prenete i sahranjene kosti najmanje sedmoro ljudi i da je, po načinu na koji je to učinjeno, očigledno reč o važnim ličnostima.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи