Nije mraz, ali slika po prozorima i izlozima

Deda Mraza, ponekog irvasa i mnoštvo lampiona poslednjih godina često srećemo na izlozima širom Beograda. Šta je sve potrebno da se duh novogodišnjih praznika prenese i na staklo?

Treću godinu zaredom, Milena Petković pred novogodišnje praznike ukrašava izloge širom prestonice. Za sebe kaže da je lutajući haos, ali nered na prozorima ne ostavlja, već uglavnom snežne motive. Njih je u početku oslikavala pastom za zube, a da bi slike duže trajale, od toga je vremenom odustala. Ono od čega ne odustaje su motivi u beloj boji.

„Bela asocira na sneg i uopšte na crteže u snegu i ledu, na one zaleđene prozore tako da je moj izbor uvek bela“, kaže umetnica.

Da bi prozorima dala bajkovit izgled, Mileni su potrebne tempere i četkica. U svom radu ne koristi šablone i ne pravi skice, već sve motive, pa i one najkomplikovanije, slika slobodnom rukom.

„Najviše su traženi zimski, novogodišnji motivi mada bili su u poslednje vreme i zahtevi i portreti kućnih ljubimaca sa novogodišnjom kapicom ili motiva koji su vezani za delatnost kojom se firma ili lokal bavi. Najčešće se pojavljuju grančice i lampioni, a trudim se da ubacim negde i sovicu jer sam pročitala da donosi sreću“, objašnjava Milena.

Slike na izlogu traju i po nekoliko meseci 

Upravo sreća u nekim situacijama Mileni je bila potrebnija od uvek neophodne inspiracije za slikanje.

„Jedan od zahtevnijih izloga bio je u jednom lokalu pre dve godine kada sam na, ne tako stabilnim meredevinama, slikala na visini prozor iznad šanka na kom su bile poređane čaše i flaše. Sada kada bi mi tražili tako nešto, mislim da bih odbila definitivno jer nije baš bezbedno“, odlučna je Petkovićeva.

Naslikani motivi, kako kaže, bezbedni su do prvog brisanja prozora: „Mogu i po nekoliko meseci da traju, a u to sam se uverila kad sam pre par nedelja bila u jednom vrtiću na zimskom oslikavanju izloga gde stoji slika od avgusta, kada smo radili slikanje u boji“.

Koliko dugo će oslikavati jedan izlog zavisi od složenosti slike, pozicije prozora, ali i od trenutnog raspoloženja. Neka stakla ukrasi za nekoliko minuta, dok joj je za pojedine prozore potrebno i po 12 sati. Toliko vremena trebalo joj je da naslika i svoj prvi čarobni izlog.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво