Srpska zastava na Mont Everestu – Dolores je uspela na -38 stepeni

Na krovu sveta - Mont Everestu vijori se srpska zastava. Samo dva dana uoči svog 29. rođendana, Dolores Al Šaleh, stigla je do samog vrha.

Rođena je u Amanu, kao najmlađa od tri kćerke Palestinca iz Jordana i Srpkinje iz Niša, a odrastala, okružena peskom, suncem i pustinjom. Dolores ipak već dugo gaji ljubav prema planinarenju.

„Počela sam da planinarim 2016. godine. Uvek sam volela izazove u životu. Na Himalaje sam prvo išla sa usponom od 6.400 metara i bilo je naporno. Onda sam se pripremala za Mont Everest“, rekla je Dolores u Jutarnjem programu RTS-a.

Kaže da su pripreme bile naporne i stresne i da su zahtevale dosta energije i odricanja.

Kada je stigla na cilj, na temperaturi od -38°C, kaže Dolores, bio je to najlepši trenutak u njenom životu.

Odabrala je da se popne težom, severnom stranom. Kad je stigla na visinu od 8.848 metara nadmorske visine, razvila je srpsku zastavu.

„Bila sam u grupi sa 14 ljudi, duvao je vetar, otežavajuće je bilo to što ima malo potpore za kretanje, bilo je jako hladno i uspon je težak, ali nije bilo mnogo ljudi“, ispričala je Dolores.

Kada je reč o obrocima na jednom tako neobičnom putu, Dolores kaže da su jeli krompir, pastu, meso, hleb i supe... Naglašava da je veoma važno da se pije dovoljno vode. Ipak, osim hrane i fizičke kondicije, neophodna je i motivacija.

„Mislim da je više od 80 odsto za uspeh važna mentalna snaga. Potrebno je misliti pozitivno. U teškim trenucima, važno je da se hrabrite i date više snage", objasnila je Dolores i dodala da „svako ima svoj Everest“.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво