Pećinski crteži na Sulaveziju stari 44.000 godina

Pećinski crteži otkriveni na indonežanskom ostrvu Sulavezi, na kojima je prikazana scena lova, kako je ustanovljeno dodatnim analizama, stari su 44.000 godina, što je najstarija poznata pećinska umetnost ljudske vrste na svetu.

 

Umetničko delo pronađeno u indonežanskim pećinama još 2017. godine gotovo je duplo starije od bilo koje prethodno otkrivene scene lova na pećinskim crtežima bilo gde u svetu, pokazuju analize.

Ranije su crteži ovog nivoa složenosti bili datirani na otprilike 20.000 godina, zajedno sa najstarijim pećinskim slikama za koje se verovalo da su najjednostavnije kreacije, poput otisaka ruku.

„Bili smo zapanjeni implikacijama ove slike“, naglašava Adam Brum, arheolog Australijskog istraživačkog centra za ljudsku evoluciju na Univerzitetu „Grifit“.

Istraživanje je urađeno u saradnji sa indonežanskim Nacionalnim istraživačkim centrom za arheologiju i naučnicima iz odeljenja za kulturnu baštinu Makasara, glavnog grada provincije Južni Sulavezi.

„Pretpostavljamo da ovaj izvanredni prizor predstavlja neku priču ili mit“, napominje profesor Brum.

Na zidu širokom četiri i po metra prikazano je šest sisara koji beže – dva su sulaveske bradavičaste svinje, a ostale četiri su patuljasti bivoli, male, ali žestoke životinje koje i danas nastanjuju šume ovog ostrva. Životinje progone figure slične ljudskim, ali sa životinjskim atributima, koje drže duga koplja ili konopce. Tela ovih figura su ljudska, ali jedna izgleda kao da ima glavu ptice, a druga ima rep.

Ovakvi prikazi ljudsko-životinjskih stvorenja se javljaju u gotovo svim mitovima i česti su u religijama širom sveta, a predstavljaju božanstva, duhove ili pretke.

„Najfascinantniji aspekt ovih crteža je to što oni imaju sve ključne elemente savremene ljudske spoznaje“, napominje profesor Makim Ober, arheolog sa australijskog Univerziteta „Grifit“.

Pećina se nalazi u dobro istraženom kompleksu koji su istraživači posećivali tokom poslednje decenije. Do otkrića je došlo slučajno, kada je jedan član ekspedicije primetio otvor i popeo se na stablo smokve da proveri kuda vodi. Potom je usledio šok.

Precizno određivanje starosti pećinskih crteža nije jednostavno. Naučnici se uglavnom oslanjaju na analizu mineralnih naslaga koje su se nataložile tokom vremena. Merenjima perioda raspada radioaktivnog uranijuma i drugih elemenata utvrđeno je da su crteži stari između 35.100 do 43.900 godina. Detaljan opis crteža objavljen je u časopisu Nejčr.

Pre ovog najnovijeg otkrića, najstariji nesporni primeri figurativne pećinske umetnosti stari su oko 35.000 godina. Najstariji otkriveni primeri pećinske umetnosti uopšte su apstraktni oblici pripisani neandertalcima, stari 64.000 godina. Na ovim crtežima su bile prikazane linije, tačkice i oblici slični životinjama. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара