Pećinski crteži na Sulaveziju stari 44.000 godina

Pećinski crteži otkriveni na indonežanskom ostrvu Sulavezi, na kojima je prikazana scena lova, kako je ustanovljeno dodatnim analizama, stari su 44.000 godina, što je najstarija poznata pećinska umetnost ljudske vrste na svetu.

 

Umetničko delo pronađeno u indonežanskim pećinama još 2017. godine gotovo je duplo starije od bilo koje prethodno otkrivene scene lova na pećinskim crtežima bilo gde u svetu, pokazuju analize.

Ranije su crteži ovog nivoa složenosti bili datirani na otprilike 20.000 godina, zajedno sa najstarijim pećinskim slikama za koje se verovalo da su najjednostavnije kreacije, poput otisaka ruku.

„Bili smo zapanjeni implikacijama ove slike“, naglašava Adam Brum, arheolog Australijskog istraživačkog centra za ljudsku evoluciju na Univerzitetu „Grifit“.

Istraživanje je urađeno u saradnji sa indonežanskim Nacionalnim istraživačkim centrom za arheologiju i naučnicima iz odeljenja za kulturnu baštinu Makasara, glavnog grada provincije Južni Sulavezi.

„Pretpostavljamo da ovaj izvanredni prizor predstavlja neku priču ili mit“, napominje profesor Brum.

Na zidu širokom četiri i po metra prikazano je šest sisara koji beže – dva su sulaveske bradavičaste svinje, a ostale četiri su patuljasti bivoli, male, ali žestoke životinje koje i danas nastanjuju šume ovog ostrva. Životinje progone figure slične ljudskim, ali sa životinjskim atributima, koje drže duga koplja ili konopce. Tela ovih figura su ljudska, ali jedna izgleda kao da ima glavu ptice, a druga ima rep.

Ovakvi prikazi ljudsko-životinjskih stvorenja se javljaju u gotovo svim mitovima i česti su u religijama širom sveta, a predstavljaju božanstva, duhove ili pretke.

„Najfascinantniji aspekt ovih crteža je to što oni imaju sve ključne elemente savremene ljudske spoznaje“, napominje profesor Makim Ober, arheolog sa australijskog Univerziteta „Grifit“.

Pećina se nalazi u dobro istraženom kompleksu koji su istraživači posećivali tokom poslednje decenije. Do otkrića je došlo slučajno, kada je jedan član ekspedicije primetio otvor i popeo se na stablo smokve da proveri kuda vodi. Potom je usledio šok.

Precizno određivanje starosti pećinskih crteža nije jednostavno. Naučnici se uglavnom oslanjaju na analizu mineralnih naslaga koje su se nataložile tokom vremena. Merenjima perioda raspada radioaktivnog uranijuma i drugih elemenata utvrđeno je da su crteži stari između 35.100 do 43.900 godina. Detaljan opis crteža objavljen je u časopisu Nejčr.

Pre ovog najnovijeg otkrića, najstariji nesporni primeri figurativne pećinske umetnosti stari su oko 35.000 godina. Najstariji otkriveni primeri pećinske umetnosti uopšte su apstraktni oblici pripisani neandertalcima, stari 64.000 godina. Na ovim crtežima su bile prikazane linije, tačkice i oblici slični životinjama. 

broj komentara 9 pošalji komentar
(petak, 13. dec 2019, 09:41) - anonymous [neregistrovani]

Nekad bilo...i sta sad

Ucili smo nekad i Bombaj, Burma, Rodezija, Titograd, Sajgon....

(četvrtak, 12. dec 2019, 22:43) - anonymous [neregistrovani]

Strucnjaci

Da tacno je da su crtezi stari tacno 44000 god jer su strucnjaci pronasli i datum na slikama od 12.12. 42000 pre nove ere. Zato im treba verovati a pogotovo sto su englezi koji...
To igranje sa istorijom a pogotovo sa godinama je vrlo diskutabilna stvar . Zavisi st ko hoce da prikaze.

(četvrtak, 12. dec 2019, 20:34) - Teodora Lektora [neregistrovani]

Nekad bilo...

Indonežansko ostrvo Sulavesi nekad je nazivano Celebes. Taj naziv smo i mi učili u našim školama pre 40-50 i više godina.

(četvrtak, 12. dec 2019, 19:27) - anonymous [neregistrovani]

Crtezi

Jel se zna koju su farbu koristili? Haha, dosta dobar kvalitet kad je izdrzala toliki period!

(četvrtak, 12. dec 2019, 17:50) - Аспалатхос [neregistrovani]

Подсетио бих

Подсетио бих да "суседни народ" - Аустралски Абориџини броје своју историју у континууму 500 - 600 векова! Тако да је 440 векова сасвим прихватљива процена приказаних цртежа.

(četvrtak, 12. dec 2019, 17:25) - anonymous [neregistrovani]

E bre

Sad znamo odkad postoje srbi kao narod.Pozdrav iz Vrsca

(četvrtak, 12. dec 2019, 16:58) - anonymous [neregistrovani]

Adam i Eva 2

A kada se kaže da su Srbi stari 4000 godina ili da je vincanska kultura u stvari "srpska" onda se C14 metoda podržava...
Nema trabunjanja o Bibliji o sl.

(četvrtak, 12. dec 2019, 16:19) - Andrija [neregistrovani]

To su Srbi jos od pre kontinentalnih pomeranja!

Ma neznaju ovi nista! Nasi "strucnjaci" sa Facebook-a kazu da su sve ovo bili Srbi jos od pre Atlantide! Izveli ljudi stoku na pasu, a ovi sad tu nesto izmisljaju i svojataju!

(četvrtak, 12. dec 2019, 15:41) - Adam Evin čo'jek [neregistrovani]

44000!?

Kako sad ovo kad je sve počelo od mene i moje žene prije 6000 godina.