Divlja mačka iz Afrike luta Hrvatskom

Zver koju niko ne bi očekivao u hrvatskoj divljini, snimljena u Turopoljskom lugu, javlja portal "vgdanas.hr".

Uprkos tome što životinja liči na risa, mačka koja je viđena je, u stvari, egzotičnija. Reč je o servalu, afričkoj divljoj mački. 

Na snimku koju je portal iz Velike Gorice pre nekoliko dana dobio od jednog čitaoca, vidi se prilično velika mačka žućkastog krzna prekrivenog crnim tačkama. Na životinji se primećuje i bela ogrlica.

Novinari portala vgdanas.hr obratili su se Veterinarskom fakultetu, gde su dobili i neslužbeno objašnjenje za prisutnost afričke mačke u Turopolju. 

Stručnjaci sa Veterinarskog potvrdili su da je reč o servalu, i rekli da imaju saznanja da je tokom leta, životinja pobegla vlasniku u Sloveniji, gde su je u avgustu takođe snimili lovci, prenosi telegram.hr.

Serval inače može da dostigne visinu od 60 centimetara i težinu od 18 kilograma.

Hrani se uglavnom glodarima, pticama i gmizavcima, a pošto dolazi iz afričkih savana, malo je verovatno da će u Hrvatskoj preživeti zimu.

Ipak, nadležne službe su obaveštene, pa se očekuje da će serval biti na vreme zbrinut.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво