Rabadžijski zanat – samo za najupornije

Uprkos savremenoj mehanizaciji za izvlačenje drvene građe iz šuma, i danas je neophodna volovska zaprega. Zahvaljujući tome opstaje rabadžijski zanat, koji u zlatiborskom kraju održavaju najuporniji, iako je to težak i mukotrpan posao.

Iz zlatiborske Jablanice pogled seže i do vrhova Durmitora. Centar sela, u kojem se leti održava seoski višeboj, krasi i drvena skulptura, slična onoj u centru najposećenijeg turističkog centra.

Na Zlatiboru je skulptura urađena na osnovu fotografije iz prošlog veka. A ova u Jablanici po rabadžiji koji je još radi.

„Pa živ sam i zdrav sam, hvala Bogu i prav. A digli mi ovi Turistička organizacija neki spomen drveni, što je zanimljivo“, kaže Milojko Udovičić Šiš, rabadžija sa Zlatibora.

Četiri decenije Milojko je rabadžija. Najteže je zimi kada po snegu i mrazu do šume pešači i po nekoliko sati.

Tek tada započinje prevlačenje balvana, a uprkos umoru, kući se vraća istom stazom.

„Snijeg pada, kitina za vrat, volovi mokri. Eto da bi se taj neki dinar zaradio, da se preživljava. More da se živi i bez ovoga, ali eto, mi smo to tako naučili“, dodao je Milojko.

Među mlađim rabadžijama je njegov kolega Milan Didanović, sa kojim radi po šumama i deli promene godišnjih doba. Nedavno su na tridesetak metara imali blizak susret sa medvedom.

„U, kako sam ga ugledao, ja sam stao. Stao je i on, glava je porasla ko Tornik naš, što kaže. Kažu ko naš Tornik, e posle smo uvikli. Imamo neku štenad, za nama idu. Kad su štenad uz volove, medved je tuj blizu, a čim štenad malko krenu po ovoj šumi, traže zeca, tamo vamo, nema medveda“, ispričao je Milan Didanović Kreja, rabadžija sa Zlatibora.

Pesmom i humorom kažu teraju umor, a sa Zlatiborom u srcu, vredno rade.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво