Najlepši barovi: umetnička strana boemskog života

Umetnost ne pripada samo muzejima i galerijama, već i barovima. Umetnici i pisci mogu naći inspiraciju u takvim barovima u Njujorku, Parizu, Londonu, ali i u manje poznatim mestima.

U takvim barovima može se uživati u umetnosti. Najposećeniji su „Saks“ bar u rumunskom Klužu, „Skeč“ u Londonu, „Sen Pol de Vens“ u Francuskoj.

„Skeč“ je umetnički prostor u kome se služi hrana i piće. Otvorili su ga 2003. godine poznati ugostitelj Murad Mazouz i legendarni francuski kuvar Pjer Ganjer. Smešten je u zadivljujućem prostoru iz 18. veka u Ulici Konduit (Majfer).

Hrana, muzika, piće i umetnost čine mešavinu koju su vlasnici želeli da postignu i u tome su uspeli. Svako ko je posetio to mesto ostao je očaran, umetnost je svuda: u zidovima, podovima, tepihu, kupatilima, plafonu, gde god da pogledate.

Rumunski grad Kluž, koji je poslednjih godina sve češće središte savremene umetnosti, nalazi se u blizini Univerziteta za umetnost i dizajn.

U tom gradu je smešten neobičan umetnički bar, „Saks“. Kada uđete u taj bar, ne znate da li ste u vinskom baru, umetničkoj galeriji ili koncertnoj dvorani za džez i bluz. „Saks“ je projekat grupe prijatelja koji ima za cilj da pokaže da umetnost ne pripada samo muzejima i galerijama. Žele spoj umetnosti i svakodnevice.

U francuski grad Sen Pol de Vensa zaljubljeno je mnogo umetnika koji su u njemu ostavili trag. Kažu da se umetnost oseća u vazduhu, ulice su šarmantne i prepune umetničkih galerija.

Poznat umetnički restoran "La Colombe d'Or" otvoren je 1920. godine. Tokom Drugog svetskog rata mnogi umetnici su u tom gradu našli utočište. Vlasniku restorana, Polu Ruu, umesto novca, umetnici su poklanjali svoja umetnička dela.

Danas restoran krasi bogata zbirka dela Matisa, Pikasa, Ležea, Braka i Šagala.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво