Zašto su Tesla i Zmaj neslavni rekorderi

Kovanice sa likom tenisera Rodžera Federera pravi su hit. Početkom 2020. Narodna banka Švajcarske emitovaće 95.000 ovih kolekcionarskih novčića, a već trideset hiljada je unapred je rasprodato. Raspitivali smo se šta se sve našlo na domaćim numizmatičkim kovanicama, a čiji se lik najduže zadržao na novčanicama koje smo koristili.

Federer je prvi Švajcarac koji je za života dobio čast da se njegov lik nađe na kovanici. U Srbiji do sada nijedan sportista nije imao tu privilegiju, ali su se razni sportski događaji našli na više od 25 izdanja kolekcionarskih novčića.

„Mogu da pomenem nekoliko tih izdanja, na primer, 9. Mediteranske igre u Splitu 1979, posle toga Svetsko prvenstvo u kajaku i kanuu, prvenstvo u stonom tenisu, šahovska olimpijada, Zimske olimpijske igre u Sarajevu, Univerzijada... tako da su to neki važni sportski događaji koji su obeleženi izdavanjem novca“, objašnjava Nikola Reljić, direktor Odeljenja u Sektoru za poslove s gotovinom.

Ipak, kraći je spisak i ličnosti i tema na kovanom kolekcionarskom novcu u odnosu na onaj kojim smo nekada plaćali.

Od 1945. do danas oko 220 različitih novčanica bilo je u opticaju. Kako su se menjali nazivi država, menjale su se ličnosti na novčanicama, teme, pa i potpisi guvernera.

Ali je uprkos tome ostao samo jedan apsolutni rekorder - i po broju novčanica na kojima se našao i po vremenu koliko se na njima zadržao.

„Na novčanicama NBS je najčešće korišćen lik našeg istaknutog naučnika i pronalazača Nikole Tesle“, kaže viši saradnik za izložbe i edukaciju Igor Radišić.

U Narodnoj banci Srbije objašnjavaju nam da su baš devedesete najizazovnije za njih. Štampač je tada radio gotovo bez prestanka.

„Upravo tokom perioda hiperinflacije, čini mi se da smo najviše naših znamenitih ličnosti potrošili na našim novčanicama. Tako da pored Nikole Tesle, Ive Andrića, Josifa Pančića, naših vladara iz 18. i 19. veka, Karađorđa i Miloša Obrenovića, imamo i Jovana Jovanovića Zmaja. On će biti poznat širom sveta upravo po najvećoj banknoti koja je emitovana do tada u našoj i svetskoj istoriji, a to je novčanica od pet stotina milijardi dinara“, ističe Radišić.

Mnogo manje nula imala je novčanica iz 1985. kada se na njoj prvi i jedini put našao Tito. Češće od doživotnog predsednika plaćali smo novcem sa likovima običnih ljudi.

„Upravo bih pomenuo Milivoja Rodića, zatim bih pomenuo i Arifa Heralića, to je novčanica od 1.000 dinara iz 1955. na kojoj se pojavljuje Heralić, livac iz livnice u Zenici, a naravno ne možemo zaboraviti i čuvenog rudara Aliju Sirotanovića koji se našao na novčanici iz 1987. od 20.000 dinara“, ukazuje Radišić.

Nikada se nije desilo, kažu u NBS, da je novčanica sa nečijim likom odštampana pa povučena. A iako neki sportista dobije svoju kovanicu ili novčanicu izvesnije je da će baš kao i Federer završiti u džepovima kolekcionara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво