U dolini Timoka čuju se samo Jordanove gajde

U knjaževačkom kraju nekada je skoro svako selo imalo svog gajdaša, a između tonova tog muzičkog instrumenta smeštala se svakodnevica meštana. Danas se na tom prostoru čuju samo gajde Jordana Vasiljevića. Svojim muziciranjem od zaborava čuva stare melodije i izrađuje gajde.

Ljubav prema gajdama Jordan je doneo sa obronaka Stare planine, iz rodnog sela Aldine Reke. Od svog dede, seoskog gajdaša naučio je prvo da svira, a kasnije i da pravi taj muzički instrument.

„Imao sam volju ogromnu. Čujem gajde ja odmah slušam i tako sam zavoleo gajde i krenuo“, seća se Jordan i ističe da za gajde isključivo jareća koža može da se koristi.

Jordan gajde izrađuje ručno, baš kao što ih je pravio i njegov deda. Jareću kožu pažljivo bira i suši, strpljivo obrađuje drvene delove, spaja i uklapa. A kada završi sledi proba novog instrumenta.

Knjaževačka Rumenka, Zov Stare planine i druga stara gajdaška kola repertoar su za koji je mnogo puta nagrađivan na smotrama narodnog stvaralaštva u zemlji i regionu.

„Sa gajdama sam mnogo prošao. Da mi nije gajdi ne bih video ni Makedoniju, ni Bugarsku, ni Rumuniju“, kaže gajdar.

Jordanove komšije često uživaju u njegovom muziciranju.

„Kad treba on nas veseli, kad treba on nas pomogne i tako se družimo svi sa njim. Mogu da kažem da je izvrstan čovek“, navodi Duško Ilić.

Iako na pragu osme decenije, Jordan Vasiljević neumorno nastupa gde god ga pozovu. Sa žaljenjem kaže da će zvuci gajdi u dolini Timoka utihnuti ako mu se ne bude javio neko kome će rado preneti svoje sviračko i zanatsko umeće.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво