Kako je Titov „Galeb“ postao brod-muzej

Nekadašnja ploveća rezidencija Josipa Broza Tita, brod „Galeb“, koji je u riječkoj luci od 2013. godine, nedavno je transportovan u brodogradilište Dalmont u Kraljevici, gde će biti preuređen u brod-muzej.

Kako prenosi Hina, vrednost radova je 6,31 milion evra bez PDV-a, a rok za završetak radova je 14 meseci.

Brod je izgrađen i porinut 1938. godine u Đenovi pod imenom "Ramb tri", a isprva su ga koristili za prevoz banana.

Početkom Drugog svetskog rata prenamenjen je u ratni brod, 1943. godine preuzeli su ga Nemci i do kraja rata delovao je kao minopolagač pod imenom „Kajbic“.

Na kraju Drugog svetskog rata je potopljen u riječkoj luci, da bi posle tri godine bio izvučen iz mora da bi postao školski brod "Galeb" i ploveća rezidencija predsednika FNRJ/SFRJ Josipa Broza Tita.

Na njemu je Tito obavio niz državničkih putovanja i održavao sastanke sa šefovima država, uglavnom iz Pokreta nesvrstanih.

Nakon raspada Jugoslavije, "Galeb" je otplovio u Boku kotorsku, prodat je grčkom brodovlasniku koji ga je poverio na remont brodogradilištu „Viktor Lenac“, a tamo je i ostao posle stečaja vlasnika.

Otkupio ga je Grad Rijeka.

Brod se uređuje u muzej u sklopu projekta „Rijeka 2020. – Evropska prestolnica kulture“, i to u okviru evropskog projekta „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“, koji obuhvata i uređenje Palače šećera za sedište Muzeja grada Rijeke.

Muzejska postavka će se prostirati na 4.500 kvadratnih metara broda.

Multimedijalna i interaktivna stalna postavka broda-muzeja sastojaće se od četiri celine: istorija broda od 1938. do 1990, uloga Josipa Broza Tita i njegovih putovanja na brodu u razvoju Pokreta nesvrstanih, život na školskom brodu i predstavljanje broda kao tehnološkog dostignuća svog vremena.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво