Božićno drvce – dar Osla Londonu

Najslavnije „britansko božićno drvo“, norveška smreka, krasi jedan od glavnih londonskih trgova – Trafalgar skver, što je tradicija još od 1947. godine.

Rimsko božićno drvo je pre dve godine steklo svetsku slavu olinjalim izgledom. Sada je London dobio svoj ocvali primerak – norvešku smreku na društvenim mrežama opisanu kao suvonjavo i anemično drvo zbog retke krošnje, sa polegnutim granama.

Vestminstersko veće objavilo je da je drvo visoko 21 metar „velikodušni dar Osla Londonu“, a predstavnik veća objasnio je da drvo zbog visine ne može izgledati kao kućni primerci koji se nalaze u domovima Britanaca.

„Važno je misliti na simboliku drveta, a ne na to koliko grana drvo ima. Smreke stare 90 godina i visoke 25 metara u prirodi izgledaju baš tako“, rekao je britanski ambasador u Norveškoj, Ričard Vud.

Ni ti argumenti nisu zaustavili kritičare na Tviteru koji su rečima „sasekli“ drvo, dok su se drugi ponadali da će ukrasi prikriti mane norveškog poklona.

Ima i onih koji su ipak branili norveški poklon i poručili da kritike neće pokvariti praznike.

Prvo drvo na Trafalgaru bilo je visoko 14,6 metara i postavljeno je u znak zahvalnosti kralja Hakona Sedmog, koji je morao da pobegne iz Norveške i potraži utočište u Britaniji kad su nacisti upali u njegovu zemlju.

I dok Britanci ove godine muku muče s nacionalnim božićnim drvcetom, Rimljani su lekciju naučili nakon fijaska sa 'sparušenkom' i posvećuju drugu godinu zaredom posebnu pažnju nabavci božićnog drveta, koje će biti postavljeno i osvetljeno osmog decembra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи