Šest stvari koje povezuju Jatagan malu, Jadran i Gazelu

Auto-put kroz Beograd, most „Gazela“, Mostarska petlja i Terazijski tunel otvoreni su 4. decembra 1970. godine. Ovo je šest stvari koje bi trebalo da znate o saobraćajnoj žili, odnosno mreži kucavici glavnog grada.

Šta se nekada nalazilo na lokaciji Mostarske petlje?

Na mestu današnjeg „Mostara“ prostiralo se naselje Jatagan mala. Centar grada i Senjak povezivao je, verovali ili ne, drveni mostić pod kojim je tekla Mokroluška reka i ulivala se u Savu. Tu negde nalazila se i čuvena kafana „Veliki Mostar“.

Saobraćajnica je na početku donosila glavobolje mnogim šoferima. U odnosu na drveni mostić, predstavljala je pravi lavirint.

Na kolikoj površini se prostire Mostarska petlja?

„Mostar“ je najveća saobraćajna petlja u Beogradu. Građena je sedam godina. Arhitekta Brana Jovin i građevinski inženjer Jovan Katanić izgradili su komplikovanu saobraćajnicu u četiri nivoa sa 24 priključne veze, na površini od samo šest hektara.

Kako je most „Gazela“ dobio ime?

Mostu je ime dao Đorđe Lazarević, predsednik konkursne komisije za gradnju mosta. Upamćeno je da je Lazarević govorio: „Ovaj most je preskočio Savu kao gazela u skoku.“

Most je inače dugačak 332 metra a širok 27,5 metara. Ima po tri trake u oba smera.

„Gazela“ je građena četiri godine i deo je auto-puta „Bratstvo i jedinstvo“, koji je trebalo da poveže republike Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije – Makedoniju, Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju.

Koliko vozila dnevno pređe „Gazelu“?

„Gazela“ je najprometniji beogradski most iznad reke Save. Dnevno preko njega pređe više od 165.000 vozila, iako je projektovan za oko 40.000.

Delo je akademika, profesora Milana Đurića, a upotreba grede i luka svrstala ga je među vrhunske građevinske projekte.

Kako je „čuvano“ mesto za Terazijski tunel?

Mesto za Terazijski tunel „čuvano“ je tako što je podignut zid. Zgrada koja se nalazi iznad tunela zidana je od 1957. do 1960. godine. Morala je da se uklopi u planirani tunel, pošto je sagrađena prva, zid je, tada, bio logičan i siguran čuvar prostora.

Na velikoj površini ispred zida, sa strane starog dela Beograda, bio je parking za automobile. Najčešće parkirani modeli bili su „peglica“, „tristać“, „pezejac“ i naravno „spaček“.

Ko je otvorio Terazijski tunel?

Tunel je 4. decembra 1970. godine otvorio Josip Broz Tito, zajedno sa suprugom Jovankom. Pedesetih godina 20. veka na mestu današnjeg tunela nalazio se poznati beogradski restoran „Jadran“.

U Nušićevoj ulici, u istom danu, otvoren je prvi veliki dragstor u Beogradu koji je, prvi u prestonici, radio non-stop.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво