Kad Muhamed i Atusa postanu Mihailo i Teodora

Migranta Muhameda i njegovu suprugu Atusu iz Irana, koji borave u Centru za azil u Banji Koviljači, upoznali smo početkom godine kada su u crkvi Pokrova presvete Bogorodice u Loznici uzeli pravoslavnu veru i dobili imena Mihailo i Teodora. Dok čekaju završetak procesa za dobijanje azila u našoj zemlji, 9. decembra u Beogradu održaće prvu izložbu zajedničkih slika i rukotvorina.

U sobi od samo pet kvadrata nalazi se privremni dom, ali i mali atelje Muhameda i Atuse, odnosno Mihaila i Teodore. Slikanjem i bakrorezom, kažu, pokušavaju da se osete korisnim, ali i da prekrate vreme koje provode u Centru za azil.

„Slikanjem i kaligrafijom bavim se još od detinjstva. Slikam motive iz persijske poezije, koja je veoma važna za naš narod, i na taj način pokušavam da napravim vezu između Irana i Srbije. Na mojim slikama nalaze se i konji, koji su moja velika ljubav, jer sam bio prvak u jahanju, ali i portreti žena koje simbolišu lepotu“, kaže Muhamed, odnosno Mihailo, iz Irana.

Mihailo i Teodora ne žele da odu u zemlje zapada, već svoju budućnost vide u našoj zemlji. Oboje su visokoobrazovani, a Mihailo je u Iranu radio kao istoričar umetnosti i arheolog. U Srbiji borave već više od godinu dana, a 10. decembra obeležiće i krsnu slavu – svetog Jakova Persijanca.

„Mislim da je Srbija sigurna i lepa zemlja. Volim vaš narod, veoma ste ljubazni i prijateljski nastrojeni. Stekao sam mnogo prijatelja ovde i mogu reći da se osećam kao kod kuće“, navodi Mihailo.

„Zatražili smo dozvolu za azil u Srbiji i ukoliko je dobijemo, planiramo život van azila, svoj dom i porodicu. Nastavićemo da se bavimo umetnošću, i da pokušamo da srpskom narodu približimo kulturu Irana“, ističe Atusa, odnosno Teodora.

Mihailove slike i Teodorini bakrorezi biće izloženi u Matici iseljinika i Srba u regionu u Beogradu. Pomoć oko organizacije, ali i nabavke materijala dobili su od Komesarijata za izbeglice, organizaije IOS, i Centra za azil u Banji Koviljači.

broj komentara 7 pošalji komentar
(utorak, 03. dec 2019, 10:55) - Dragan [neregistrovani]

Umetnici

Upoznao sam ove divne ljude i sjajne umetnike. Želim im svako dobro u životu.

(ponedeljak, 02. dec 2019, 20:28) - anonymous [neregistrovani]

@Fenomenalno

Koliko si ti uplatio, da te ne osramotimo?

(ponedeljak, 02. dec 2019, 14:41) - anonymous [neregistrovani]

panetna odluka

pametna odluka, za njih a i za SRB

(ponedeljak, 02. dec 2019, 13:19) - Ilija Cvorovic [neregistrovani]

Da ne zaboravimo

''Još ne bi čovek ni rek'o da je on inspektor, onako uredan, lepo odeven.One iz mog vremena,mogao si da prepoznaš sa pet kilometara. To im je bila taktika. Da ga se plašiš! Čim ga vidiš - znaš ko je. A ovi opet idu u drugu krajnost. Čim ga vidiš - ne znaš ko je."

(ponedeljak, 02. dec 2019, 06:22) - anonymous [neregistrovani]

oprez

Spijuni

(nedelja, 01. dec 2019, 23:59) - anonymous [neregistrovani]

Fenomenalno

Ovakvim ljudima treba pomoci, treba im obezbediti dom i uslove za normalan zivot. Da li mozete da objavite neki link, telefon ili bilo kakav kontakt kako ljudi koji zele mogu da pomognu ovoj porodici?

(nedelja, 01. dec 2019, 20:59) - anonymous [neregistrovani]

Srbija

vecito zemlja izbeglica