Sve tajne dvorca "Fantast" i priča o ženi koju je otkupio Bogdan Dunđerski

Dok veliki broj dvoraca širom Vojvodine zbog višedecenijske nebrige propada, dvorac "Fantast" u Bečeju, koji je sagradio veleposednik Bogdan Dunđerski pre tačno jednog veka, i dalje je savršeno mesto za sve koji žele da pobegnu od stvarnosti u bajkoviti ambijent. "Fantast" je posebna atrakcija za sve veći broj inostranih turista.

Bela velelepna zgrada sa četri kule sa kojih se mogu videti kilometri panonske ravnice ostala je da svedoči o Bogdanu Dunđerskom, čoveku čija je porodica sagradila mnoge dvorce, ali ni jedan tako lep kao "Fantast".

„Na godišnjem nivou nas poseti između 35.000 do 40.000 turista. Naravno, oni dolaze iz raznoraznih razloga. Neki dolaze da kod nas prespavaju i koriste usluge restorana, neki da koriste uslugu ergele i da uživaju u ovom prelepom ambijentu. Sigurno polovina turista je iz inostranstva“, naglašava Lazar Greber, direktor ugostiteljstva PIK „Bečej" AD.

Sam veleposednik Dunđerski bio je zaljubljen u konje, imao je tada 1.400 radnih konja, a dvorac "Fantast" dobio je ime po najboljem konju u to vreme, Fantastu, koji je 1932. godine na takmičenju osvojio tripl krunu.

„I današnja ergela ima naslednika Fantasta. To je priplodni pastuv i zove se Trinida. Uvezen iz Engleske na aukciji Njumarketa. Trinida danas vredi četri luksuzna automobila“, napominje džokerj na ergeli Miodrag Milić.

Bogdan se nikada nije ženio i nije imao dece, ipak, dve žene su posebno obeležile taj period njegovog života.

„Mara je zapravo bila žena njegovog kovača, a kako je Bogdan bio praktičan čovek i nije želeo ništa da deli, naročito ne žene, on je lepu Maru otkupio za 21 jutro zemlje i nešto dukata i prepustio joj rukovanje ovim imanjem“, objašnjava kustoskinja dvorca "Fantast" Ivana Santrač.

Bogdan je pored dvorca sagradio bazen dugačak 50 metara sa raskošnim stepeništem i fontanu u obliku ženskog kipa. Legenda kaže da je u posebnim prilikama bazen punio mlekom i da se u njemu kupala lepa Mara.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво