Rusi spajaju obale Lene tri kilometra dugačkim mostom

Vitalna veza koja treba da spoji istok i zapad Rusije odobrena je za gradnju, čime je započet projekat vredan 1,3 milijarde dolara.

Tri kilometra dugačak most za drumski saobraćaj preko sibirske reke Lene mogao bi da bude gotov do 2025. godine, ali prvo ruski predsednik Vladimir Putin mora da pozitivno oceni projekat, prenosi list Komersant.

„Situacija je sazrela do primene“, rekao je Putin, što potencijalno znači da bi za koju godinu Lena mogla da bu premošćena i stvorena stalna veza na koju se čekalo nekoliko decenija.

Time bi se sibirski grad Jakutsk našao na transportnoj mapi, a most bi bio i velika prečica kroz istočni Sibir prema lukama u Ohotskom moru.

Projekat predstavlja veliki inženjerski izazov jer most treba da bude izgrađen na permafrostu.

Budžet za izgradnju mosta je 1,3 milijarde dolara, a planira se da prelazak preko njega bude besplatan za automobile, dok će kamioni i autobusi morati da plate.

„Dijamantska prestonica“ Jakutsk trenutno nema stalnu godišnju kopnenu vezu za federalnim drumskim sistemom, jer oko 150 dana godišnje do njega ne može da se dođe drumom.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 19. nov 2019, 17:16) - Markovljev [neregistrovani]

Voz na Kercskom mostu?

Lepo, samo nesto nevideh pre par dana da su nastavljeni radovi na zeleznickom mostu u Kercskom tesnacu. Vide se stubovi, ali novog nista. Da nebude, mnogo hteo, mnogo zapoceo .... Dobro je sto je Putin toliko svestran pa i na pricenu rentabilnosti mosta preko Lene. Nasta li me to podseca...