Rusi spajaju obale Lene tri kilometra dugačkim mostom

Vitalna veza koja treba da spoji istok i zapad Rusije odobrena je za gradnju, čime je započet projekat vredan 1,3 milijarde dolara.

Tri kilometra dugačak most za drumski saobraćaj preko sibirske reke Lene mogao bi da bude gotov do 2025. godine, ali prvo ruski predsednik Vladimir Putin mora da pozitivno oceni projekat, prenosi list Komersant.

„Situacija je sazrela do primene“, rekao je Putin, što potencijalno znači da bi za koju godinu Lena mogla da bu premošćena i stvorena stalna veza na koju se čekalo nekoliko decenija.

Time bi se sibirski grad Jakutsk našao na transportnoj mapi, a most bi bio i velika prečica kroz istočni Sibir prema lukama u Ohotskom moru.

Projekat predstavlja veliki inženjerski izazov jer most treba da bude izgrađen na permafrostu.

Budžet za izgradnju mosta je 1,3 milijarde dolara, a planira se da prelazak preko njega bude besplatan za automobile, dok će kamioni i autobusi morati da plate.

„Dijamantska prestonica“ Jakutsk trenutno nema stalnu godišnju kopnenu vezu za federalnim drumskim sistemom, jer oko 150 dana godišnje do njega ne može da se dođe drumom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво