Dvorci Vojvodine – nekada za ponos, a danas tužne ruine

Bili su ponos veleposedničkih porodica, ali i jednog vremena. A danas su dvorci u Srbiji uglavnom ruševine u kojima je sablasna tišina i smeće. Samo u Vojvodini ima ih šezdeset. U drugim evropskim državama predstavljaju turističku atrakciju, a naši propadaju. Rešenje se za većinu ni ne nazire.

Nekada ponos Novog Bečeja, Banata i Vojvodine dvorci Sokolac, Rohonci na Bisernom ostrvu, Bajer, Bajić i Karačonji u Novom Miloševu, danas su oronuli, zarasli u korov i zaboravljeni.

„Bogati ljudi unajmljivali su najbolje arhitekte i građevince koji su pravili ovako velika zdanja, koja su u periodu krajem 19. i početkom 20. veka uglavnom građeni u stilu klacisizma i seceonizma“, kaže Tatjana Vlaškalin iz Turističke organizacije Novi Bečej.

Dvorac Karačonji u Novom Miloševu jedan je od najvećih u Vojvodini rađen je u prvoj polovini devetnaestog veka i njemu je kao i drugim dvorcima u Novom Bečeju preko potrebna rekonstrukcija i restauracija.

„Nakon Drugog svetskog rata dvorac je bio dom za nezbrinutu decu, nakon toga je bila škola i u poslednjem period je bila hemiska industrija u Novom Milošev. Sada je dvorac u vrlo lošem stanju i ne može da se upotrebljava“, navodi Đorđe Popov iz Turističke organizacije Novi Bečej.

Opština pokušava da uz pomoć države i pokrajine nađe način da se dvorci obnove. Ne samo da bi bili turistička atrakcija već bi mogli da se koriste i za neke druge svrhe, kao što se planira za dvorac Heterlendi u Bočaru.

„Predviđen je za predškolsku decu za boravište i izletište u prirodi nešto kao što je Letenka bila, vrednost investicije 361 milion dinara u građevinskim radovima, ne samo na rekonstrukciji postojećih već i novih objekata i sadržaja koji će biti u okviru dvorca Heterlendi“, ističe predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović.

Većina dvoraca davno je proglašena spomenicima kulture od izuzetnog značaja. Međutim, zbog nebrige mnogi su vremenom izgubili na autentičnosti.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара