Miris šušenice mami i preko granice

U Dimitrovgradu se ovog vikenda po peti put održava manifestacija „Dani Caribrodske šušenice”. Specifičan specijalitet od dimljenog mesa privukao je veliki broj gostiju, posebno iz susedne Bugarske, pa gradić od desetak hiljada stanovnika, dok traje manifestacija, poseti dvostruko više turista.

Za pripremu dobre šušenice potrebno je kvalitetno domaće meso i dimljenje na tradicionalan način. Zahvaljujući manifestaciji, svake godine je sve više proizvođača ovog mesnog specijaliteta.

„Tradicija kaže – lepa pušnica, drvo i spremanje. Koje drvo? Bukva i šljiva“, objašnjava proizvođač šušenice Boris Mitov.

„Meso stoji 20 do 21 dan u slanoj vodi sa belim lukom i onda se svakog drugog dana okreće. Mi od kilograma ovog mesa dobijemo 600-630 grama šušenice“, kaže ugostitelj Predrag Stanković.

Kvalitet proizvoda je presudan, a cena od 1.000 do 1.300 dinara po kilogramu - prihvatljiva, kažu posetioci, kojih je najviše iz susedne Bugarske, ali i iz mnogih gradova Srbije.

Lokalna samouprava Dimitrovgrada ovom manifestacijom želi da podstakne razvoj poljoprivrede i turizma i iz skromnog budžeta izdvaja oko 12 miliona dinara za subvencije.

„Pomažemo uzgoj njihove stoke i uopšte dobijanje tog proizvoda. Sa druge strane, finansiramo infrastrukturu do tih lokacija. Dalje, finansiramo promociju njihovih proizvoda“, navodi Vladica Dimitrov, predsednik opštine Dimitrovgrada.

Da bi ostvarili još bolji ekonomski efekat, opština Dimitrovgrad i Turistička organizacija pokrenuli su proces zaštite geografskog porekla ovog proizvoda.

Nadaju se da će za godinu ili dve „Caribrodska šušenica“ postati brend koji će doprineti razvoju ovog malog pograničnog mesta na krajnjem jugoistoku Srbije.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 17. nov 2019, 13:43) - anonymous [neregistrovani]

Bravo Dimitrovgrade

Ja šaljem moje čestitke građanimaDimitrovgrada , često sam ove godina čula o onom mestu, videla sam gde se nalazi i kako čuva tradiciju i pomaže turizmu. Pozdrav iz Grčke.