„Kao na Everestu“ – srpski planinari osvojili Kinabalu

Veliki granitni masiv Kinabalu, koji izranja iz džungle, bio je izazov za naše planinare. Na završni uspon krenuli su u dva sata posle ponoći jer je tada vreme najstabilnije na planini.

„Problem je ovde što je konstantan uspon, manje više po stepenicama, što je fizički zahtevno za većinu ljudi koji pešače“, objašnjava Ana Anđelković.

„Svi se dobro osećaju. Što se mene lično tiče, ovo mi je, recimo pre dve i po godine imao sam tešku operaciju. Ovo mi je otprilike, po nekom naporu, kao da sam se ponovo popeo na Everest“, kaže planinarski vodič Dragan Jaćimović.

Rendžeri u nacionalnom parku Kinabalu izdaju dnevno 120 dozvola za uspon, koliko i ima mesta za spavanje u planinarskom domu Raban Lata na 320 metara visine.

„Bilo je potrebno dva dana da se popnemo na ovaj vrh. Polazi se sa 1.700 metara i izlazi rano u zoru i tako se dočekuje jutro na Borneu, na jednom od najlepših planina sveta“, ističe Dragoslav Gogić.

Na ovom ostrvu ima oko 5.000 zaštićenih vrsta biljaka i životinja.

Endemska vrsta su proboskis majmuni koji žive u džungli oko reka Tempasuk i Nanamun. Samo na Borneu raste i najveći pojedinačni cvet na svetu – raflesija, a veliko bogatstvo flore i faune krije se u Južnokinskom, Suluskom i Celebeskom moru.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 15. nov 2019, 18:44) - Nenad [neregistrovani]

Verovali ili ne

bahahaha, pa tamo sam i ja bio, generalno nikakav izazov, predivna destinacija, izlat, nikakav izazov kao everest a planinario sam i na himalajima..

Preuvelicali ste.

(petak, 15. nov 2019, 13:25) - anonymous [neregistrovani]

Everest

Pa gde su dereze, gde je zaštita od ekstremne hladnoće. Šta je sa aklimatizacijom na visinu, hipoksijom ...

Baš je kao Everest, recimo planinarski dom ispod Musale, to može da prođe.