Petnica, rečica sa najviše ribnjaka i najboljom pastrmkom

Uoči Božićnjeg posta, sa prvim slavama, raste i tražnja za ribom. U užičkom kraju najveći ribnjaci su u bajinobaštanskoj opštini, ali najatraktivniji su oni na Petnici u užičkom selu Potpeće. Tu ih ima gotovo na svakih 100 metara, na svega dva kilometra toka rečice, od pećine do ušća u Đetinju. Zato je Potpeće selo u kome se ostaje.

Prvi ribnjak kalifornijske pastrmke na Petnici sagrađen je pre četiri decenije, odmah ispod same pećine sa najvećim otvorom na Balkanu. Bio je to i prvi privatni ribnjak u tadašnjoj Jugoslaviji, kaže 80-godišnji Petar Todorović, koji je nisku ribnjaka nastavio odmah ispod, najpre za svoje potrebe.

„Posle malo, osladilo se i ovaj proširio“, kaže Petar i dodaje da su mu mušterije iz cele Srbije, pogotovu turisti kad dođu na Zlatibor.

Na hladnoj Petnici, koja izvire iz pećine, nanizalo se dvadesetak ribnjaka punih kalifornijske pastrmke.

„Temperatura vode je otprilike oko 10 stepeni, do 12 do13 leti maksimalno dolazi, a zimi je konstantno 10 stepeni. Tako da, i kad su najveći mrazevi, ona ne zaledi, protočna je i zbog toga uspeva pastrmka najbolje“, naglašava Ivan Cvijanović, vlasnik ribnjaka u Potpeću.

Za Nikoljdan, Ivan očekuje da će prodati oko tonu ribe. Kad nestane, poslaće ih kod komšije. A da im dobro ide kazuje i sve više restorana uz ribnjake.

„Svakako da je pećina kao dar prirode doprinela razvoju sela, ali sigurno ne samo pećina. Neosporno je da su ribnjaci doprineli tome da što više mladih u ovom selu ostaje“, smatra Jasna  Ivanović, predsednica MZ Krvavci, Potočanje i Potpeć.

„Ja sam prvi u mojoj porodici. Skoro sam se oženio, pa smo ja i žena planirali, supruga da napravimo da se bavimo time, da ostanemo tu, da proizvodimo ribu“, kaže Dejan Jovanović iz Potpeća.

Dejan očekuje da će prve ribe iz svog ribnjaka prodavati već na proleće za Uskršnji post.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво