Petnica, rečica sa najviše ribnjaka i najboljom pastrmkom

Uoči Božićnjeg posta, sa prvim slavama, raste i tražnja za ribom. U užičkom kraju najveći ribnjaci su u bajinobaštanskoj opštini, ali najatraktivniji su oni na Petnici u užičkom selu Potpeće. Tu ih ima gotovo na svakih 100 metara, na svega dva kilometra toka rečice, od pećine do ušća u Đetinju. Zato je Potpeće selo u kome se ostaje.

Prvi ribnjak kalifornijske pastrmke na Petnici sagrađen je pre četiri decenije, odmah ispod same pećine sa najvećim otvorom na Balkanu. Bio je to i prvi privatni ribnjak u tadašnjoj Jugoslaviji, kaže 80-godišnji Petar Todorović, koji je nisku ribnjaka nastavio odmah ispod, najpre za svoje potrebe.

„Posle malo, osladilo se i ovaj proširio“, kaže Petar i dodaje da su mu mušterije iz cele Srbije, pogotovu turisti kad dođu na Zlatibor.

Na hladnoj Petnici, koja izvire iz pećine, nanizalo se dvadesetak ribnjaka punih kalifornijske pastrmke.

„Temperatura vode je otprilike oko 10 stepeni, do 12 do13 leti maksimalno dolazi, a zimi je konstantno 10 stepeni. Tako da, i kad su najveći mrazevi, ona ne zaledi, protočna je i zbog toga uspeva pastrmka najbolje“, naglašava Ivan Cvijanović, vlasnik ribnjaka u Potpeću.

Za Nikoljdan, Ivan očekuje da će prodati oko tonu ribe. Kad nestane, poslaće ih kod komšije. A da im dobro ide kazuje i sve više restorana uz ribnjake.

„Svakako da je pećina kao dar prirode doprinela razvoju sela, ali sigurno ne samo pećina. Neosporno je da su ribnjaci doprineli tome da što više mladih u ovom selu ostaje“, smatra Jasna  Ivanović, predsednica MZ Krvavci, Potočanje i Potpeć.

„Ja sam prvi u mojoj porodici. Skoro sam se oženio, pa smo ja i žena planirali, supruga da napravimo da se bavimo time, da ostanemo tu, da proizvodimo ribu“, kaže Dejan Jovanović iz Potpeća.

Dejan očekuje da će prve ribe iz svog ribnjaka prodavati već na proleće za Uskršnji post.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 19. nov 2019, 09:04) - anonymous [neregistrovani]

Nije u redu

Zasto vecina Srba "posti" samo za Nikoljdan? Ili posti ili ne posti. Ne moze zena biti samo tri cetvrtine trudna niti teniser moze da bude dve petine prvo mesto.

(ponedeljak, 18. nov 2019, 20:15) - anonymous [neregistrovani]

Rad je stvorio coveka

Ko radi ne boji se gladi.