Kako „potrošiti“ 180.000 evra za nekoliko minuta, ali virtuelno

U Šangaju je prošle nedelje održan Sajam uvoza. Prehrambeni proizvodi, moćni automobili, najrazličitije usluge, savremena tehnologija iz celog sveta. Na Sajmu je bio i dopisnik RTS-a iz Kine, Nemanja Milutinović, koji je za samo nekoliko minuta potrošio skoro 180.000 evra. Doduše virtuelno.

Na kineskom Međunarodnom sajmu uvoza u Šangaju prošle nedelje izlagale su kompanije iz više od 150 zemalja i regiona. Svako je ponudio svoje najbolje proizvode i usluge u pokušaju da ih prodaju Kinezima. Nešto su uspeli da „prodaju“ i meni. Virtuelno sam potrošio više od 180.000 evra.

Prva hala u kojoj sam se našao bila je ona sa skupocenim nakitom, garderobom, kozmetikom. Pažnju mi je privukao „Bulgarijev“ crveno-zlatni štand koji je pomalo ličio na veliki, otmeni bankomat.

„Ovo je 'Bulgari' mašina iz snova. Zamišljena je kao nov način da kupite nakit, možda prsten ili ogrlicu“, objasnio mi je Rajan, momak koji radi na štandu „Bulgarija“.

Iako ovakva mašina još ne postoji, na Sajmu u Šangaju je prikazan njen prototip. I sve je prilično lako. Na ekranu izaberete komad nakita, na primer prsten, a onda ga virtuelno isprobate tako što prislonite ruku senzoru.

I plaćanje je zamišljeno jednostavno, bankovnom karticom. Nakon toga, kao na automatima sa slatkišima i sokovima, kutija sa nakitom „ispadne“ kroz prozor automata. Zlatni prsten koji sam izabrao koštao je oko 2.000 evra. Mnogi će moći samo da ga sanjaju, zato se valjda i zove „mašina iz snova“.

Ali nije nakit jedino što je moglo da se proba na Sajmu u Šangaju. Udobno sam se smestio u crveni „porše“ sa kožnim sedištima od 180.000 evra. Opet virtuelno.

Kada shvatite da nemate zaista ni skupoceni nakit, ni „brzi“ automobil, logično je da vam splasne raspoloženje. Ali zato je na Sajmu predstavljena i mašina za oraspoložavanje.

„Putem prepoznavanja crta lica (face recognition) sistem analizira emocije. Kada dobije rezultat, menja ambijent. Promeni temperaturu, mirise, svetlo. Stvara ambijent kako bi vam popravio raspoloženje“, objasnila mi je devojka zaposlena na štandu ovih specijalnih mašina koje liče na futurističke automobile.

I tako sam kući otišao sa prstenom od 2.000 evra, automobilom od 180.000 evra i srećan. Doduše, sve virtuelno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво